VIDEO | Vezel-up! Vezelrijke burger

Vezel-up! Vezelrijke vegaburger

Wie houdt er niet van zijn tanden in een lekker broodje hamburger te zetten? Helaas beklijft ons daarna vaak een schuldgevoel. En eigenlijk weten we het maar al te goed: een écht gezonde keuze is het niet. Maar niet getreurd! Wij maakten variant waar je met een gerust hart van kunt genieten. Wij toverden de klassieke hamburger om naar een vezelrijk vegetarisch alternatief. Die bovendien écht lekker is. Beloofd!  

Met dit recept tover je jouw traditionele broodje hamburger (van 2,1 gram vezels) om naar een veel vezelrijker alternatief, met maar liefst 14,4 gram vezels! Zo zit je al op bijna de helft van jouw dagelijkse vezelbehoefte. Vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Lees hier meer over vezels.

Bekijk hierboven het recept voor deze vezelrijke vegaburger. Of lees de toelichting hieronder. Smullen geblazen!

Ingrediënten
Voor 2 burgers 

  • 2 volkoren bolletjes
  • 200 gram kikkererwten, uitgelekt
  • 75 gram uitgelekte maïs
  • 1 bosui, fijngesneden
  • 1/3e rode paprika, in kleine blokjes
  • 1/2e theelepel komijnpoeder
  • 1/2e theelepel kerriepoeder
  • peper
  • 25 gram paneermeel
  • 1 klein ei
  • olijfolie
  • evt. wat zout naar smaak

Ter afgarnering

  • 2 el tzatziki
  • 1 tomaat, in plakjes
  • Een handje babyspinazie
Hamburger vezel up

Bereiding

  • Voeg de kikkererwten en de maïs toe in een blender. Mix tot een een dikke puree.
  • Schep dit mengsel over in een kom. Meng hier de bosui, de rode paprika, komijnpoeder, kerriepoeder, 25 gram paneermeel, het ei, peper en eventueel wat zout doorheen.
  • Laat dit even staan (maximaal 10 minuten). Kneed van het mengsel vervolgens twee burgers met de hand.
  • Strooi het resterende paneermeel op een bord en druk de burgers aan beide kanten in het paneermeel.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Bak de burgers 5 minuten op middelhoog vuur. Keer halverwege.
  • Snijd twee volkoren bolletjes open en leg de burger hierop. Besmeer met 1 el tzatziki per burger en top af met wat plakjes tomaat en wat blaadjes babyspinazie.
  • Eet smakelijk!

Vezel-up!

De oorspronkelijke hamburger (met een wit hamburgerbroodje en rundvlees als basis) telde slechts 2,1 gram vezels per portie. De vezel-up!-variant - de vega hamburger van kikkererwten en maïs telt al gauw 14,4 gram vezels per portie! Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels.

Wil je meer recepten, tips en vezelinspiratie ontvangen? 
Download hier gratis onze minigids over vezels! 

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven