Bij noten denken de meeste mensen vooral aan een snack. Wellicht doe je ook weleens een handje door een maaltijd of salade of verrijk je er een schaaltje yoghurt met muesli en fruit mee. Maar wist je dat je er ook heel lekkere spreads mee kunt maken? Zo kom je wel aan je aanbevolen handje noten per dag. Wel ongezouten natuurlijk en het mogen ook pinda’s zijn. En de spreads zijn nog 100% Schijf van Vijf-proof broodbeleg ook! 

Cashewnoten-abrikozenspread

Nodig

  • 120 gram gedroogde abrikozen
  • 120 gram ongezouten cashewnoten
  • flinke snuf kaneelpoeder

 

Zo maak je het

  1. Week de abrikozen ca. 30 minuten in heet water en bewaar het weeknat
  2. Rooster de cashewnoten in een koekenpan voor extra smaak
  3. Maal de noten fijn in een keukenmachine
  4. Voeg de gewelde abrikozen toe en maal tot een min of meer glad geheel
  5. Voeg de kaneelpoeder toe en zoveel weeknat tot er een smeerbare spread ontstaat.

"Tip: bewaar de notenspreads in een afgesloten potje (maximaal een paar dagen) in de koelkast. Smeren maar!"

Pinda-rozijnenspread

Nodig

  • 250 gram ongezouten pinda’s
  • 2 eetlepels arachideolie (= pindaolie)
  • klein handje rozijnen

Zo maak je het

  1. Doe de pinda’s met de 2 eetlepels arachideolie en de rozijnen in een keukenmachine
  2. Pureer tot een mooie massa (voeg hierbij eventueel nog wat extra olie toe)
Pindakaas peanut butter (2)

Tips:

  • Heb je geen keukenmachine maar wel een staafmixer met hakmolentje dan kun je het ook daarin klaarmaken.
  • Deze spreads kun je enkele dagen bewaren in de koelkast.
  • Omdat er geen emulgatoren aan toegevoegd worden (hulpstoffen die zorgen dat de massa mooi gemengd blijft) moet je wel voor gebruik steeds weer even roeren.
  • Je kunt volop variëren met de soort noten, het type gedroogd fruit en ook met de olie die je eventueel toevoegt en de smaakmakers. Zo is een combinatie van hazelnoten, vijgen of dadels en cacaopoeder ook heerlijk! Voor deze spread kun je water of (hazelnoot)olie gebruiken om een goede dikte te krijgen.
Pindakaas peanut butter (3)
Doneer