Kikkererwtenstoof met aubergine

Kikkererwtenstoof met aubergine

Een heerlijk gerecht om bij op te warmen. Waan jezelf in Mediterrane sferen met deze kikkererwtenstoof. Dit gerecht is erg vezelrijk, wat bijdraagt aan het gezond houden van je spijsvertering. Hoe je het maakt? Zie hieronder het recept. 
Tip: peulvruchten bevatten, naast veel andere goede voedingsstoffen, erg veel vezels. Probeer dus wekelijks peulvruchten op het menu te zetten!

Ingrediënten

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

  • 8 pomodori tomaten, gehalveerd
  • 1 stengel bleekselderij, bewaar wat groen voor de garnering
  • 2 wortels
  • 3 sjalotjes
  • 2 knoflooktenen
  • 3 takjes tijm
  • 1 puntpaprika
  • 4 el olijfolie
  • 1 flinke aubergine
  • 1 potje harissa (bijv. van het merk Souq)
  • 2 blikjes kikkererwten, uitgelekt
  • zeezout chilipeper
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • optioneel: komijnzaadjes, gemalen
  • Extra: braadslede of ovenschaal, blender of keukenmachine

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de tomaten op hun snijkant in de braadslede en voeg in stukken gesneden bleekselderij en wortel toe.
  • Pel de sjalotten en halveer. Voeg samen met de knoflooktenen (met schil) en de takjes tijm bij de overige groenten in de braadslede.
  • Leg de puntpaprika bovenop en besprenkel met 2 el olijfolie. Plaats ca. 30 minuten in de oven.
  • Snijd intussen de aubergine in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
  • Verhit de overige olijfolie in een stoofpan en bak de aubergineblokjes rondom bruin.
  • Voeg harissa en ca. 500 ml heet water toe. Kook het 15-20 minuten op laag vuur.
  • Neem de geroosterde groenten uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Verwijder het velletje van de paprika, evenals de binnenste zaden. Verwijder ook de takjes tijm en druk de knoflook uit zijn schil.
  • Doe alle overgebleven ingrediënten in een blender en mix tot een mooie gladde saus.
  • Voeg de saus bij de stoof. Voeg de kikkererwten toe en warm even mee. Breng de stoof op smaak met zeezoutchilipeper.
  • Bestrooi indien gewenst, de yoghurt met een snufje gemalen komijn.
  • Serveer met een dot yoghurt en wat groen van de bleekselderij. Zet de overige yoghurt op tafel.
Chickpeas stew with aubergines, tomatoes and sumach yoghurt

Vezels

Per dag heeft een volwassene 30-40 gram vezels nodig. De meeste Nederlanders komen hier lang niet aan. Gelukkig hoeft het eten van voldoende vezels niet ingewikkeld te zijn. Je vindt vezels terug in plantaardige producten. Deze heerlijke stoof met kikkererwten en veel groenten zorgt al voor 14 gram vezels per portie!

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven