Van 'guilty' naar 'healthy' pleasure: vezelrijke appelkruimeltaart

Wij stelden jullie onlangs de vraag via Facebook: 'Wat is jouw ultieme guilty pleasure?' Ofwel: voor welke lekkernij mogen wij je 's nachts wakker maken? Wat bleek: een oudhollandse appeltaart scoorde flink wat punten. Rijkelijk gevuld met appel, rozijn en liefst zelfs een toef slagroom. Maar of je lijf - en je buik in het bijzonder - er zo blij van wordt? Wij betwijfelen het. Daarom helpen wij je, door samen met een diëtist van deze 'guilty pleasure' en 'healthy pleasure' te maken. Dit recept voor een vezelrijke appelkruimelplaattaart bevat veel minder suiker en meer vezels dan de reguliere variant. De havermout geeft hem een extra bite en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel.

Let wel: een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaat voor een zo groot mogelijk gedeelte uit producten uit de Schijf van Vijf. Alhoewel deze vezelrijke appelkruimeltaart al een betere keuze is ten opzichte van een reguliere appeltaart, blijft het een 'tussendoortje' waar je beter niet te veel van kunt eten. Geniet dus, maar snoep met mate!

Ingrediënten

Voor één springvorm van ca. 20 cm, 8 stukjes taart

  • 200 gram havermout
  • 50 gram roomboter
  • 60 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 4 eetlepels warm water
  • 2 eetlepels appelmoes
  • 1 theelepel kaneel
  • 30 gram walnoten, grof gehakt
  • Een snuf zout

Voor de appelvulling

  • 3 appels, bijvoorbeeld Jonagold
  • Een handje rozijnen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels appelmoes
  • 2 theelepels kaneel
vezelrijke appel kruimeltaart

Vezels

Ondanks dat dit uiteraard nog altijd een tussendoortje blijft, is deze taart een stuk vezelrijker en verantwoorder dan een reguliere appeltaart. Ter vergelijking: een regulier stuk appeltaart (met slagroom) bevat zon 322 calorieën en 2,1 gram vezels per stukje. Uit de plaattaart van hierboven kun je 8 stukjes snijden. Ieder stukje telt 205 kcal en maar liefst 3,5 gram vezels, dat is toch een groot verschil ten opzichte van de traditionele variant!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in.
  2. Meng het water met het gebroken lijnzaad en laat dit een paar minuten staan. Zo wordt de substantie wat ingedikt.
  3. Neem een koekenpan, zonder bakvet, en rooster hier de havermout enkele minuten in. Haal de pan van het vuur. Meng de havermout samen met het lijnzaadmengsel, de roomboter, de melk, de appelmoes, kaneel en een snufje zout. Kneed (bijvoorbeeld met deeghaken in een keukenmachine) tot het een mooie bal is geworden.
  4. Verdeel het deeg: gebruik 2/3e ervan om de bodem van de springvorm te bedekken, maak een klein opstaand randje zodat de vulling er straks mooi in past.
  5. Maak intussen de appelvulling: schil en snijd de appel in kleine blokjes. Meng deze vervolgens met de appelmoes, de rozijnen, citroensap en kaneel. Verspreid dit mengsel in de taartvorm.
  6. Hak de walnoten grof. En meng deze met het resterende deeg (1/3e deel). Verdeel dit mengsel grof over de taart.
  7. Laat de taart zo'n 35 minuten in de oven gaar worden, tot de bovenkant mooi bruin wordt.
  8. Even laten afkoelen en smullen maar!
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in