'Vette' chocoshake

Chocolademelk, wie is er niet dol op? Helaas is het door het vaak hoge suikergehalte niet bepaald een drankje om veel van te drinken. Deze verfrissende chocoshake met ingrediënten zoals avocado, dadels en banaan maakt het in elk geval een stuk vezelrijker en daarmee bewuster tussendoortje. Een traktatie voor jezelf tijdens de winterse maanden, of op tafel voor tijdens de feestdagen! Tip: deze shake is ook een lekker alternatief voor als je geen zuivelproducten mag. 

Dit is een recept uit het boek 'Van kleine spruit tot toffe peer', geschreven door Gees van Asperen. Dit boek staat vol recepten en tips, zodat je samen met je kind kunt ontdekken hoe lekker (en makkelijk!) eten met groente en fruit in de hoofdrol is.

Tip: wil je nu al aan de slag gaan met de gezonde, vezelrijke recepten? Tijdens de feestmaand kun je het boek 'Van kleine spruit tot toffe peer' aanschaffen en tegelijkertijd de Maag Lever Darm Stichting steunen. Zie hier de sinterklaas-actie (en ontvang er gelijk een toepasselijk sinterklaasgedicht bij!)

Chocoshake verkleind

Bereidingstijd: ca. 3 minuten

Ingrediënten
Voor ca. 700 ml (3 glazen)

  • ½ eetrijpe avocado, geschild en pit verwijderd
  • 60 g (ca. 3 stuks) zachte medjouldadels, ontpit
  • ½ banaan, gepeld
  • 3-5 tl cacaopoeder
  • 400-500 ml ijskoud kokoswater

Materiaal: staafmixer met hoge kan of blender

Bereiding

  • Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de ontpitte dadels, de banaan, 3 theelepels cacao en het ijskoude kokoswater in een kan. Mix met behulp van de staafmixer (of in een blender) tot een romige, gladde shake. Voeg naar smaak extra cacao toe en serveer lekker koud.

Deze chocoshake telt 3 gram vezels per glas van 150 ml. Ter vergelijking: gewone chocolademelk bevat ca. 0,75 gram vezels per glas. Daarmee vergeleken is deze chocoshake dus een stuk vezelrijker, én vrij van geraffineerde suikers!

Tips van Gees

Een dikke shake is dé manier om een baby uit een beker te leren drinken. Geef deze voedzame shake onder 1 jaar alleen als traktatie en pas vanaf circa 10- 11 maanden, als je kind al goed rechtop kan zitten. En maximaal 100 ml.

Babyhapje?

Geef je baby eerst een apart hapje van gepureerde of geprakte avocado of banaan. Of geef stukjes avocado of banaan uit het handje. Banaan en avocado kunnen ook goed gemengd gegeven worden.

Chocoshake verkleind

Wil je meer recepten, tips en vezelinspiratie ontvangen?
Download hier gratis onze minigids over vezels! 

Bron: Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met Gees van Asperen - Van kleine spruit tot toffe peer. 

Doneer