Gezonde borrelplank

Een gezonde borrelplank waar je zonder schuldgevoel van kan genieten: hoe fijn is dat? Tamara de Weijer, huisarts en schrijfster van het boek 'Eet beter voor maag en darmen', tipte haar favoriete ingrediënten voor gezonde borrelhapjes. En met succes: wij zijn fan! 

borrelplank

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 4 el zelfgemaakte eiersalade (Snel recept: meng 4 gekookte en in stukjes gesneden eieren met zwarte peper, 2 takjes fijngehakte dille, 1,5 el mayonaise op basis van olijfolie, 1 el kokosyoghurt, 0,5 el grove mosterd, 1/4e tl kerriepoeder en een kleine snuf zout.)
  • 2 el zelfgemaakte tomatentapenade (Snel recept: neem 200 gram geroosterde cherrytomaatjes (in stukken gesneden). Doe 30 gram Parmezaanse kaas, 1 el citroensap, een beetje citroenrasp, 15 gram peterselie, 10 gram verse basilicum, 2 el olijfolie en 30 gram stukjes zwarte olijven in de blender. Voeg daar de stukjes tomaat aan toe.)
  • 1 el zelfgemaakte rabarber-fruitjam (Recept uit 'Eet beter voor maag en darmen' - Tamara de Weijer)
  • 2 el zelfgemaakte rucolapesto (Recept uit 'Eet beter voor maag en darmen' - Tamara de Weijer)
  • handje ongezouten, ongebrande noten
  • 75 g brie
  • 100 g onbewerkte feta (bijvoorbeeld van de Turkse supermarkt)
  • handje peterselie, fijngehakt
  • pakje havermoutcrackertjes (biologische supermarkt)
  • pakje speltcrackertjes (biologische supermarkt)
  • 125 g blauwe druiven
  • 100 g gerookte zalmfilet
  • ½ citroen, in partjes
  • 100 g groene en zwarte olijven, ongekruid en zonder knoflook
  • verse dille en munt, als garnering (naar keuze)
  • zwarte peper en zout

Ook nodig

  • Een grote borrelplank
  • Kaas-/smeermesjes

Bereiding

  1. Zet een schone borrelplank klaar en begin met het bereiden van alle (of een selectie van) smeersels.
  2. Je kunt ervoor kiezen de noten even te roosteren in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur, tot ze goudbruin kleuren.
  3. Snij de brie in plakjes en de feta in blokjes en leg ze op de borrelplank.
  4. Bestrooi de feta met de peterselie.
  5. Leg de crackertjes op de plank, gevolgd door de druiven, zalmfilet, citroenpartjes, een bakje olijven, bakjes met smeersels en de noten. Garneer eventueel met verse kruiden, zoals dille of munt.
  6. Zet peper en zout naast de borrelplank voor bij de zalm.

Hoeveel vezels?

Wil je meer weten over de hoeveelheid vezels in je voeding? Neem een kijkje in onze vezelmeter.

Bron: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in