3 Sinterklaasbaksels - maar dan vezelrijk!

Hij is weer in het land. De man die bekend staat om de lekkerste kruidnootjes, schuimpjes, marsepein en taaitaai. Al dat lekkers vinden we maar lastig te weerstaan. Daarom hier, drie Sinterklaasrecepten waar je met een íets minder schuldgevoel van mag snoepen. Met de nadruk op íets, want het blijft natuurlijk verwennerij. Wij hebben voor jullie wat good old classics gewijzigd naar een vezelrijker alternatief. Gelukkig is het maar één dag 5 december, dus geniet, maar snoep met mate!

1. Kruidnootjes

Ingrediënten

Voor 10 porties van 50 gram

  • 250 gram gebuild meel* (lees hieronder meer)
  • 2 theelepels bakpoeder met flinke kop
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram zachte boter
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 3 eetlepels melk
  • snufje zout

Vezels

Per portie van 50 gram: 1,3 gram vezels.

kruidnootjes

Bereiding

* In ons land wordt het meeste gebak gemaakt van tarwe. Als tarwekorrels worden vermalen krijg je 'volkoren tarwemeel'. Daar zitten nog alle vezels en vitamines en mineralen in. Door tarwemeel te bewerken en er de vezels (en diverse andere goede voedingsstoffen) uit te halen krijg je tarwebloem. Tarwebloem wordt ook wel patentbloem genoemd. Tarwebloem gemengd met bakpoeder is zelfrijzend bakmeel. Van tarwebloem en zelfrijzend bakmeel kun je mooi gebak te maken, maar het is niet meer zo gezond. Maar bakken met volkoren meel geeft vaak een minder goed eindresultaat. In dit recept is gekozen voor 'gebuild meel', wat tussen volkorenmeel en tarwebloem in zit. Je kan er goed mee bakken maar het bevat ook nog wat van de goede vezels. Het is te koop bij de natuurvoedingswinkel. Als je het niet gemakkelijk kunt krijgen, kan je ook zelf half volkorenmeel en half tarwebloem mengen. In bovenstaand recept dus  125 gram volkoren meel met 125 gram tarwebloem.

2. Amerigo's worteltaart

Amerigo is niet de enige die dol is op wortels. In deze zoete, smaakvolle carrot cake komen ze hartstikke lekker tot hun recht. Bewaar dus stiekem wat van deze oranje vrienden voor in een worteltaart!

Vezels

Een lekkere, smaakvolle taart, met per punt ca. 3,9 gram vezels.

sint-carrotcake-klein

Ingrediënten

Voor 12 flinke punten

Glazuur

Afwerking

Bereiding

Glazuur

3. Zoete courgettecake

Speculaaskruiden zijn niet alleen super lekker in zoete sinterklaasbaksels, wat dacht je bijvoorbeeld van deze zoete courgettecake? Wij moesten even aan het idee wennen; maar hij is het proberen waard!

Vezels

Dit recept bevat per plak 1,5 gram vezels.

sint-courgettecake-met-speculaaskruiden-klein

Ingrediënten

Bereiding

Doneer