Recept voor zoete aardappeltaart

Deze zoete aardappeltaart is een mooie (en wat gezondere) variatie op traditionele taarten. Waarom? We gebruiken volkorenmeel en zoete aardappels, die beiden voor een extra vezelboost zorgen! Heel leuk om te maken, nog lekkerder om op te eten. Geniet ervan, maar snoep met mate! 

Tip: met 1 stuk van deze taart krijg je al gauw 5 gram voedingsvezels binnen. Je bent al goed op weg om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen! 

Ontvang GRATIS onze minigids met vezelrijke tips en recepten.

Ingrediënten
Voor 6-8 stukken, ca. 30 minuten bereidingstijd + 45 minuten baktijd

  • 350 gram volkorenbladerdeeg
  • 1 kilo zoete aardappel
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2-3 eetlepels ahornsiroop
  • 75 gram suiker
  • 2 eetlepels slagroom
  • extra nodig:
  • ingevette (spring)bakvorm van 20x30 cm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C, stand heteluchtcirculatie. Rol tweederde van het deeg uit tot een dunne lap en bekleed de bakvorm ermee. Laat het deeg iets over de rand hangen, snijd het wel vast recht bij. Rol de rest van het deeg ook uit en snijd er brede repen van om de taart straks mee af te dekken.
  • Schil en was de zoete aardappels. Snijd ze in stukjes. Pers of knijp de sinaasappel uit. Meng het sap met de kaneel, de siroop en 50 gram suiker door de aardappel. Verdeel de aardappelblokjes over de deegbodem. Vouw het deeg rondom iets terug tot een dikke rand, druk er met een vork eventueel een streepjespatroon in. Leg de deegrepen erop als een rooster (gevlochten is het mooist) en druk ze stevig aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met de slagroom en strooi de rest van de suiker erover.
  • Bak de taart in de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en verwijder daarna de vorm. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur, bijvoorbeeld met vanillesaus erbij.
Zoete-aardappeltaart-klein-886x1024

Vezels

Vezelrijke voeding draagt bij aan een gezonde leefstijl. Vezels zijn, naast vocht en voldoende beweging, een belangrijke factor voor een goede buikgezondheid. Ze hebben een gunstige werking op onze spijsvertering. Per dag heeft een volwassene 30-40 gram vezels nodig. De meeste Nederlanders komen hier lang niet aan. Alleen in alle pure plantaardige producten zitten vezels. Deze zoete aardappeltaart zit vol vezels en draagt bij aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid: per portie ze je maar liefst 5,4 gram vezels op de teller!

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Doneer