Wat weet de Nederlander over vezels? - Dokter Van der Waaij aan het woord

Dokter Laurens van der Waaij is MDL-arts in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Weet de gemiddelde Nederlander wel genoeg over vezels? En hoe belangrijk is voorlichting op dat gebied? Wij stelden hem die vragen.

Weet de Nederlander voldoende over het (positieve) effect van vezels?
‘Ik denk van niet. Veel mensen weten wel dat vezels kunnen helpen om de ontlasting op gang te houden, maar de gevaren voor de gezondheid wanneer je er te weinig van eet, kent men vaak niet. Het positieve effect van het eten van voldoende vezels kent men vaak niet. Zo zijn er aanwijzingen dat het binnenkrijgen van extra vezels via de voeding het risico op hart- en vaatziekten, “ouderdomssuikerziekte” en bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker, doet verminderen.’

dhr-dr-l-a-van-der-waaij

Waarom is het relevant om mensen te wijzen op het belang van het eten van voldoende vezels?
Dokter van der Waaij vertelt: 'Ik vind het belangrijk dat mensen kennis hebben van de gunstige effecten van voedingsvezels. Maar iedereen moet op zijn beurt voor zichzelf een keuze kunnen maken of deze gunstige effecten een reden kunnen zijn om het eigen dieet aan te passen.'

Hoe weet je of en hoe je genoeg vezels binnen krijg en/of verantwoord eet?
'Voor het bepalen van de hoeveelheid vezels in de voeding, heeft het voedingscentrum handige tabellen. De schijf van vijf is een goede richtlijn voor verantwoord eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor een volwassen vrouw ligt op 30 gram, voor een man is dat 40 gram.'

Zijn vezels gezond voor iedereen?
'In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een vezelrijke eetstijl echt niet voor iedereen een goed advies. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom; zij krijgen vaak juist extra buikklachten nadat zij veel vezelrijke voeding hebben gegeten. Voor hen kunnen extra vezels daarom ongezond zijn', schetst Van der Waaij.

Wat is uw belangrijkste advies voor een gezonde buik?
"Lichaam en geest zijn één", noemt Dokter Van der Waaij. 'Levensgeluk en vermindering van overmatige stress zorgen voor een gezonde buik.'

Zijn er voedingshypes waar u bedenkingen bij heeft? Of welke inzichten of elementen van hypes bemoedigt u juist?
Dokter Van der Waaij vertelt: 'Tja. Het woord 'hype' zegt het eigenlijk al: er is in één periode veel aandacht voor een onderwerp en daarna verdwijnt die aandacht weer of wordt deze opgevolgd door de volgende hype. Ik heb het gevoel dat hypes voornamelijk door de (social) media en door commercie worden veroorzaakt, die worden er beiden beter van. Daarom besteed ik zelf nooit aandacht aan (voedings)hypes. Waardevolle ontwikkelingen op het gebied van voeding zullen niet als hype overkomen.'

Hoe kunnen bedrijven en overheden in Nederland bijdragen aan een oplossing van (on)gezond eten?
Dokter Van der Waaij heeft daar een duidelijke visie op. Hij vertelt: 'Ik vind zelf dat we onze energie en geld op dit gebied met name aan kinderen moeten besteden. Waarom zijn op middelbare scholen nog steeds veel frisdranken, snacks en snoep verkrijgbaar? Als we er als maatschappij voor zorgen dat er op scholen alleen gezond en verantwoord voedsel verkrijgbaar is, dan leert elk kind in ieder geval wat gezond eten is. En vooral dat dat ook heel lekker kan zijn! Of wat dacht je van het aanbieden van gratis fruit bij lagere scholen en in sportkantines?'

En tot slot, een tip van deze vezel(w)eter:
'Een tip van mijn echtgenote: All-Bran Plus. 27% van het gewicht van dit product bestaat uit vezels. Ook (gedroogde) pruimen bevatten veel vezels. Prima als tussendoortje dus!'

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in