... Maar hoe maak je de juiste keuze?

Het eten van volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood kan het risico op darmkanker verlagen. Dat maakte het Wereld Kanker Onderzoek Fonds deze week bekend in een nieuw rapport. Darmkanker is een ziekte die je niet kunt voorkomen, geen enkele leefstijl biedt garantie tegen de ziekte. Door gezond te leven, kun je het risico op darmkanker echter wel verkleinen. Vezelrijke voeding en volkorenproducten spelen daar een rol in. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt?

Uit de studie van het WKOF blijkt dat het eten van drie porties volkorenproducten per dag (wat neerkomt op 90 gram) het risico op darmkanker met 17 procent kan verlagen. Dit komt bovenop het eerdere bewijs dat het eten van vezelrijke producten het risico op darmkanker verlaagt. Echter blijkt het voor veel mensen nog een uitdaging om de juiste vezelrijke keuzes te maken in de supermarkt. Deze tips helpen daarbij.

"Met deze drie tips is een vezelrijke keuze sneller gemaakt"

1. De vezelmeter

De vezelmeter laat per productcategorie zien wat de meest vezelrijke producten zijn. Van brood en broodvervangers tot aan groente, fruit en peulvruchten; het maken van een vezelrijke keuze is nog niet eerder zo eenvoudig geweest.

2. Slim etiket lezen

In de supermarkt vliegen de claims op verpakkingen als ‘volkoren’, ‘meergranen’‘rijk aan vezels’ of ‘bron van vezels’  je om de oren. Met deze vier tips ga je goed geïnformeerd op pad en kom je niet voor verrassingen te staan.

3. Tien tips over vezels

Vezels zijn belangrijk voor een gezonde buik. Maar er bestaat soms misverstand over vezels. Wat doen vezels precies? Hoeveel heb je ervan nodig? En in welke producten vind je ze terug? Wij verzamelden 10 tips over vezels.

 

Vergrootglas-brood-shutterstock-2-klein (2)
Doneer