Supermarkten hebben dit jaar tot nu toe bijna acht procent meer fruit en groente verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Ook kiezen we vaker voor gemak (panklaar of gesneden groenten).

Groentenmarkt

Het CBL maakte ook een top 5-lijstje bekend van meest verkochte groenten en fruit. Met als resultaat:

  1. Tomaat
  2. Komkommer
  3. Ui
  4. Paprika
  5. Bloemkool
Groenten en fruit

Bron afbeelding: CBL

De top 5 meest verkochte fruitsoorten zijn:

  1. Banaan
  2. Appel
  3. Sinaasappel
  4. Mandarijn
  5. Peer

Opvallende resultaten

Ondanks dat bloemkool binnen groenten nog wel op een vijfde plaats staat, is het aantal wel erg gedaald. Daartegenover staan groenten als snoeptomaatjes, voorgesneden groentemixen als harde stijgers. De grote stijgers op het gebied van fruit zijn blauwe bessen, tropisch fruit (zoals avocado en mango). Daarnaast is bekend dat de gemiddelde Nederlander 127 gram groenten  eet in plaats van de aanbevolen 250 gram, dat is dus slechts de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

 

Noten en zaden

Ook andere producten uit de in maart vernieuwde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laten een opvallende stijging zien. In de nieuwe richtlijn voor gezonde voeding is een handje noten opgenomen. De consumptie van noten is dit jaar dan ook een opvallende stijger, met een plus van 23 procent ten opzichte van vorig jaar.

Doneer