Product onder de loep: 4 tips tegen misleiding bij vezels

Daar sta je dan. Midden in de supermarkt. Op zoek naar crackers, ontbijtgranen, beschuit en muesli. Claims op verpakkingen als 'volkoren', 'meergranen', 'rijk aan vezels' of 'bron van vezels' vliegen je om de oren. In tegenstelling tot dat deze claims je zouden moeten helpen bij het maken van een verstandige keuze, werkt het voor velen juist verwarrend en is het soms een marketingtruc. Daarom formuleerde Foodwatch een viertal tips die jou helpen bij het maken van echte vezelrijke keuzes. Zo ga je goed geïnformeerd op pad en zorg je beter voor je buik.

Vergrootglas brood

Het overgrote deel van de Nederlanders eet er te weinig van, maar ze zijn zo onmisbaar voor een gezonde buik: vezels. Met deze tips is een vezelrijke keuze sneller gemaakt en ben je beter gewapend tegen claims op verpakkingen. Vaak is het een kwestie van even de ingrediëntenlijst en eventueel voedingswaardetabel checken, daar kun je meestal aflezen en vergelijken hoeveel vezels er in producten zitten.

Tip 1. ‘Rijk aan / bron van vezels’

Voedingsfabrikanten weten dat steeds meer mensen letten op hun vezelinname en graag zo veel mogelijk vezels willen eten. Daarom doen zij er alles aan om duidelijk te maken dat in hun producten veel vezels zitten. Op veel producten zie je daarom de claim 'rijk aan vezels' of 'bron van vezels'. Hoe zit dat precies?

'Rijk aan / bron van vezels' is een wettelijk beschermde claim voor producten met een bepaald gehalte aan vezels. Bij 3 gram vezels per 100 gram product mag je er de claim 'bron van vezels' op vermelden. 'Rijk aan vezels' mag genoemd worden als een product 6 gram vezels per 100 gram product bevat. Helaas is deze norm nog zo gesteld dat bijvoorbeeld een ontbijtkoek bomvol suiker, toch een claim als 'bron van vezels' mag gebruiken. Even voor het vergelijk: de genoemde ontbijtkoek bevat ruim 10 keer (!) zoveel suiker als vezels. Of het product dus echt zo gezond is als de verpakking doet vermoeden… dat valt te betwijfelen. Uit onderzoek van Foodwatch blijkt dat voedings- en gezondheidsclaims vooral door voedingsfabrikanten worden gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven.

Een claim als ‘rijk aan / bron van vezels’ betekent niet dat het een gezond product is. Integendeel: veel claims worden juist gebruikt om een ongezond product een gezond imago te geven. Ga dus niet blind af op de voedingsclaim, maar beoordeel het product als geheel. Kijk in de voedingswaardetabel naar de hoeveelheid vezels, maar bijvoorbeeld ook naar de suikers of verzadigde vetten.

Tip 2. Volkoren

Wanneer iets met volkorenmeel gemaakt is, bevat dit product meer vezels, ijzer en b-vitamines dan producten die gemaakt zijn met tarwebloem en -meel. Gelukkig kun je er bij volkoren brood op vertrouwen dat dit product ook echt gemaakt is met 100% volkorenmeel, anders mag het niet volkoren genoemd worden. Helaas gaat dit bij producten als crackers, beschuit of koekjes niet op. Daar mag de claim volkoren al geplaatst worden bij gebruik van een minder hoog gehalte aan volkorenmeel. Bijvoorbeeld bij een product dat 50% volkorenmeel en 50% witte bloem bevat. Helaas is dat niet zo'n gezonde keuze en bevatten deze producten al snel veel minder vezels.

Kijk altijd goed naar de ingrediëntenlijst. Daarop moet bij volkorenproducten vermeld worden hoeveel volkorenmeel het product bevat. Hoe hoger het percentage en hoe hoger het vezelgehalte, hoe beter!

Tip 3. Bruin brood

Volkorenmeel is bruiner van kleur dan bloem. Daarom zijn veel volkorenbroden wat bruiner dan tarwebrood of witbrood. Dat weten veel mensen en daarom kiezen zij vaak liever voor (donker)bruin brood. Fabrikanten die broden bakken waarin met name bloem wordt gebruikt, hebben daarom bedacht dat ze de broden ook kunnen kleuren om de suggestie te wekken dat deze broden gezond zijn. Dan wordt er een kleurstof (bijvoorbeeld mout) aan het brood toegevoegd. Dat brood ziet er een stuk gezonder uit, echter is dat vaak niet zo.

  • Kijk op de achterkant in de voedingswaardetabel naar het vezelgehalte. Een witbrood bevat zo'n 2 gram vezels per 100 gram, voor een 100% volkorenbrood zijn dat 6 á 7 gram vezels.
  • Check de ingrediëntenlijst: staat er volkorenmeel of volkorenbloem?

Kijk op de achterkant in de voedingswaardetabel naar het vezelgehalte. Een witbrood bevat zo’n 2 gram vezels per 100 gram, voor een 100% volkorenbrood zijn dat 6 á 7 gram vezels.

Check de ingrediëntenlijst: staat er volkorenmeel of volkorenbloem?

Tip 4. 'Meergranen'

Nog zo'n gezond klinkende term. 'Meergranen' is geen wettelijk beschermde productnaam. Fabrikanten moeten in een 'meergranen' product uiteraard wel meerdere granen verwerken, maar hoeveel (en of dat volkoren granen moeten zijn) is niet vastgelegd. De term 'meergranen' zegt dus niets over het vezelgehalte, integendeel: veel meergranenproducten zijn gemaakt met een groot deel bloem en een kleurstof (zoals mout) om het brood donkerder te laten lijken.

Wil je weten hoeveel verschillende granen er in een brood zitten en of dit volkorengranen zijn? Lees dan de ingrediëntenlijst. Ingrediënten die voor meer dan 2 procent in een product aanwezig zijn, moeten in volgorde van hoeveelheid op de ingrediëntenlijst staan. Zo weet je dat granen die achteraan de lijst staan, slechts in een heel kleine hoeveelheid in het brood zijn verwerkt.

Bron: Foodwatch

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer