Pompoensoep met geroosterde kikkererwten

Pompoensoep; wij zijn er dol op. Deze soep is heel smaakvol en ook nog eens vezelrijk - daar word niet alleen jij, maar ook je buik blij van! Deze soep heeft een verrassende twist door de geroosterde kikkererwten. Je maakt hem gemakkelijk zelf.

Tip: eet elke week peulvruchten. Met de kikkererwten heb je het deze week al voor elkaar!

Ingrediënten

Voor 4 personen, ca. 30 minuten bereidingstijd.

  • 2 blikken kikkererwten (van 400 ml elk)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 400 g flespompoen, schoongemaakt
  • 2 eetlepels plantaardige olie of boter
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • zout en peper
  • 600-700 ml groentebouillon
  • 200 ml zure room of crème fraîche
  • optioneel: takje peterselie of ander vers kruid
  • extra nodig: bakpapier, keukenpapier, staafmixer
Carrot soup with roasted chickpeas

Vezels

We verklapten het hierboven al: deze soep is niet alleen erg lekker en smaakvol, maar is ook nog eens een echt ‘vezelbommetje’. Vezels dragen bij aan een gezonde buik en soepele stoelgang en zijn daarom onmisbaar in een gezond voedingspatroon. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels ligt op 30 gram (volwassen vrouw) en 40 gram (volwassen man). En met één kommetje van deze soep zit je al gauw aan de 10,1 gram vezels!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Spoel de kikkererwten in een zeef af onder de koude kraan. Dep de helft ervan droog met keukenpapier en meng ze met de olijfolie en chilivlokken. Spreid de kikkererwten uit over de bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin.
  2. Pel en snipper intussen de ui en de knoflook. Snijd de pompoen in stukjes. Verhit de olie of boter in een (soep)pan en fruit hierin de ui met de knoflook en de pompoen. Schep er de specerijen met de andere helft van de kikkererwten door. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep afgedekt nog 15 minuten zachtjes koken.
  3. Roer van het vuur de helft van de room erdoor. Pureer de groente met de staafmixer in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 kommen. Lepel de rest van de room erover en knip er wat peterselie boven fijn. Voeg de kikkererwten uit de oven toe. Lekker met knapperig volkorenbrood.
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer