10 tips over noten: go nuts en varieer volop!

Wist-je-datjes; wij zijn er dol op. Vooral in relatie tot voeding! Neem nu noten: veelzijdig en lekker als ze zijn, zorgen ze ook nog eens goed voor je buik. De gezondheidsvoordelen van noten heb je al eerder kunnen lezen. Of misschien ben je al zelf aan de slag gegaan met jouw zelfgemaakte notenspread? Hieronder volgen nog […]

Zoete aardappeltaart

Recept voor zoete aardappeltaart Tip: met 1 stuk van deze taart krijg je al gauw 5 gram voedingsvezels binnen. Je bent al goed op weg om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen!  Alles over vezels Ontvang GRATIS onze minigids met vezelrijke tips en recepten. Ingrediënten Voor 6-8 stukken, ca. 30 minuten bereidingstijd + 45 minuten baktijd […]

Zo gezond zijn noten – Go nuts!

Zo gezond zijn noten – Go nuts! Wat zijn noten? (En wat niet?) Noten zijn droge, éénzadige vruchten met een harde brosse wand, die niet openspringt als de vrucht rijp is. Er heerst soms wat verwarring over wat nu wel of niet een échte noot is. Voordat we je vertellen waarom noten zo goed voor […]

Handige richtlijnen voor dag- en weekkeuzes buiten de Schijf van Vijf

In of buiten de Schijf van Vijf? Bij elke productgroep uit een vak van de Schijf van Vijf zijn criteria geformuleerd. Neem bijvoorbeeld ‘brood en broodvervangers’. Daar is gekeken naar de hoeveelheid vezels (gunstig) en naar de minder goede stoffen in de producten, zoals verzadigd vet, zout en suikers. Bevat het product voldoende vezels en niet […]

Wat is nieuw in de Schijf van Vijf?

Sinds de lancering van de nieuwe Schijf van Vijf is het een stuk eenvoudiger om te kiezen voor gezond eten en drinken. De Schijf van Vijf kan een handige leidraad zijn bij het maken van gezonde keuzes in jouw voedingspatroon. De schijf is aangepast naar de nieuwste richtlijnen van de Gezondheidsraad. In de nieuwe Schijf […]

Schillen eten of juist niet? De voor en tegens op een rij

Schil jij dagelijks je fruit (en groente)? Er bestaat veel verwarring over of we nu wel of niet de schil van appels, peren, citrusvruchten, kiwi’s, aardappels, komkommers, enzovoorts moeten opeten. Om je een tipje van de sluier te geven: na het lezen van dit artikel wordt jou hopelijk voortaan een vervelend en tijdrovend klusje bespaard. Want schillen zitten vaak bomvol voedingsstoffen!

Bruin of volkoren, wat is het verschil?

Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge. Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem. Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem. […]

Voorlichting in SSK supermarkten over vezels in brood

Vezelinname Nederlanders blijft achter Hoewel er veel aandacht is voor gezonde voeding, blijft de vezelinname van veel Nederlanders achter. Terwijl ze belangrijk zijn voor de spijsvertering en daarmee in het gezond houden van je buik. Vezels zitten vooral in plantaardige producten zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen, volkoren graanproducten, noten, zaden en pitten. Misverstanden over brood […]

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

Brood is een belangrijke bron van vitamines, mineralen en voedingsvezels. Vroeger werd een ezelsbruggetje gebruikt om de consument voor te lichten over welke soort brood de meeste voedingsvezels bevat. Hoe donkerder het brood, des te meer voedingsvezels het bevat of hoe gezonder. Dat gaat vandaag de dag niet meer op door het gebruik van smaakmakende ingrediënten als moutmeel […]

Hoogleraar Jaap Seidell over avocado’s en vezels

Hoogleraar Jaap Seidell over avocado’s en vezels   Het is bijna niet te tellen, hoeveel van deze vruchten er doorheen gaan. Je leest het goed, vruchten. Want avocado’s behoren officieel tot de ‘bessenfamilie’, en zijn daarmee dus een fruitsoort. Dat ze bijzonder populair zijn, zal daarentegen niemand meer verbazen. We importeren er jaarlijks bijna 150 […]

Doneer