Ontdek het onzichtbare tijdens de Dutch Design Week 2018

Microben - kleine beestjes die voor het grootste gedeelte bestaan uit bacteriën- zitten overal. In ons eten, maar ook in en op ons lichaam! Toch kun je ze niet zien. Deze week is tijdens de Dutch Design Week de tentoonstelling Edible Invisible te zien wat ze doen en hoe hun rol groter kan worden.

"In de wetenschap is veel nieuwe kennis over onze darmbacteriën", vertelt Marije Vogelzang, eating designer en initiator van The Dutch Institute of Food & Design. "Het effect van darmbacteriën gaat verder dan we dachten en is merkbaar in emoties en zelfs smaak. Je kunt je afvragen of we onszelf besturen, of we bestuurd worden door bacteriën", meent Vogelzang."

De tentoonstelling Edible Visible van de Dutch Institute of Food & Design is tijdens Dutch Design Week van 20 t/m 28 oktober 2018 te bezoeken bij De Witte Dame | Floor 1 in Eindhoven.

Ons microbioom en wat je eet hebben niet alleen invloed op je fysieke gesteldheid, maar ook op je emotionele toestand, je gedrag en zelfs je smaak. Dit jaar gaat de tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week over het onzichtbare deel van ons voedsel. Bezoekers kunnen op allerlei manieren de rol van micro-organismen in ons leven ervaren. Zo kan men via een interactieve experience ervaren wat microben voor effect op je hebben. Ook zijn zes projecten te zien van ontwerpers die met eten werken: Duitse studenten laten een opstelling zien waarin mensen algen kunnen laten groeien door ze elke dag te voeden met bacteriën uit hun adem en spuug. In een ander project wordt chocola als verpakking gebruikt voor verschillende bacteriën. In dit concept krijgen mensen eerst een chocolaatje opgestuurd met daarin een nanorobot die de bacteriën in hun darmen analyseert. Op basis van de uitslag krijgen ze daarna chocolaatjes toegestuurd met daarin bacteriën die de darmflora zou verbeteren.

Wat doen die bacteriën in onze darm?

Voor de darm valt er veel aan darmbacteriën te winnen. Zo spelen ze een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. In ruil daarvoor geeft de darm kost en inwoning aan deze bacteriën. Een goede deal dus!

Het is dus reuze belangrijk om goed voor je darmbacteriën te zorgen. Dit doe je onder andere door lekker vezelrijk en gevarieerd te eten. Hoe je dat doet? Onze gratis minigids over vezels geeft je de handigste tips, lekkere recepten en méér vezelweetjes!

6 dingen die je nog niet wist over onze (darm)bacteriën:

  1. Mensen dragen wel 1,5 kilo microben met zich mee.
  2. De meeste bacteriën leven in onze dikke darm; wel 150 verschillende soorten.
  3. Ieder mens heeft een unieke samenstelling van darmbacteriën. Deze samenstelling is net zo uniek als je eigen vingerafdruk!
  4. Vezels zijn het lievelingskostje van goede darmbacteriën. Bij het afbreken van vezels komen stofjes vrij die belangrijk zijn voor de spijsvertering.
  5. Ons afweersysteem wordt getraind door – jawel – darmbacteriën!
  6. Darmbacteriën ‘vertellen’ aan onze hersenen dat we vol zitten nadat we hebben gegeten.

Lees hier meer informatie over de tentoonstelling 'Edible Invisible' tijdens de Dutch Design Week.

Bron: Nu.nl, Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in