Meer dan 10 miljoen Nederlanders zijn op vakantie geweest dit jaar. Een heerlijke periode van ontspannen, bijtanken en genieten.  Vaak heeft dat ook invloed op wat je eet en drinkt. Je gaat wat vaker uit eten , drinkt wellicht meer alcohol en afhankelijk van het land is het eetpatroon ook anders dan wat je gewend bent. Soms resulteert dat al tijdens de vakantie in een wat moeilijkere stoelgang. Ook kan het leiden tot één of een paar kilootje(s) extra op de weegschaal.  Een goed voornemen dus om de komende maanden weer extra aandacht te besteden aan jouw eet- en leefpatroon. Zo word je weer snel fit na jouw vakantie! Deze tips helpen je daarbij.

Terug in je patroon: weer aan het werk

Het zal je vast niet onbekend in de oren klinken, maar als je na een vakantie weer terug aan het werk gaat, is het oppakken van een regelmatig, gezond en gevarieerd eetpatroon zeker aanbevolen. Als je daarbij extra let op jouw vezelinname, draagt dat bovendien bij aan het soepel en gezond houden van jouw spijsvertering en een goede buikgezondheid. Kies dus – als je trek hebt in iets tussendoor – voor een van de volgende vezelrijke en gezonde alternatieven. Vezelrijke voeding draagt bij aan een verzadigd gevoel, dus dat helpt ook nog eens om die extra vakantiekilo’s kwijt te raken!

Verantwoorde tussendoortjes

 • Fruit
 • Snoepgroenten
 • Handje ongezouten nootjes of pinda’s
 • Een volkoren cracker of knäckebröd met wat fruit (bv. aardbei of avocado) of dun belegd met iets als hummus, kaas of kipfilet met plakjes groenten (bv. tomaat, komkommer) of lekkere kiemen (bv. tuinkers, alfalfa).
gezond_eten_kantoor

Wist je dat? 

Een goed ontbijt helpt je spijsvertering op gang te komen. Kies lekker vezelrijk - dat geeft een langdurig verzadigd gevoel en voorkomt dat je tussendoor gaat snacken!

Vezelrijk ontbijt

Niet iedereen kan gelijk eten als hij of zij wakker is. Een goed ontbijt is echter wel heel belangrijk: het helpt je spijsvertering op gang te komen en voorkomt dat je tussendoor gaat snacken. Heb je echter – door alle ochtendstress - weinig tijd voor een ontbijt, of krijg je ’s ochtends simpelweg geen hap door je keel, maak dan iets klaar wat je kort na aankomst op je werk kunt eten. Een paar volkoren (krenten- of muesli)boterhammen zijn zo gemaakt toch? Het kan zelfs de avond van tevoren als je niet zo’n ochtendmens bent.

In plaats van ongezoete muesli kun je ook een ontbijt maken met bijvoorbeeld:

 • Havervlokken of vlokken van andere granen (rogge, gerst, quinoa)
 • Kasha (geroosterde boekweit, lekkere bite, te koop in natuurvoedingswinkel)
 • Ongezouten noten (hazelnoten, amandelen, walnoten)
 • Zaden of pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad)
 • Gedroogde fruit (rozijnen, abrikozen, vijgen, als snel alternatief voor vers fruit)

Je kan dan elke dag precies dat mixje maken waar je dan zin in hebt. Zo’n ontbijt bevat een grote hoeveelheid vezels. Vezels zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Je krijgt minder snel  trek in de loop van de ochtend en zo kun je (ongezonde) tussendoortjes makkelijker weerstaan.

Op zoek naar meer ontbijtinspiratie? Bekijk hier onze 4 vezelrijke en gezonde ontbijttips!

Yoghurt

Ontbijt je thuis, dan is ook een ontbijt van (soja)yoghurt met wat vers fruit en ongezoete muesli zo in elkaar gedraaid. Let daarbij op: ongezoete muesli is wat anders dan krokante muesli/cruesli. In deze producten zitten namelijk altijd toegevoegde suikers en ook meer verzadigd vet. Ben je nu gewend om cruesli te gebruiken en vind je dit juist zo lekker? Meng dan eerst een tijdje cruesli met wat ongezoete muesli en yoghurt. Je kunt dan langzaamaan de verhouding een beetje wijzigen, voordat je helemaal overgaat op ongezoete muesli.

Groenten, vocht en bewegen

Groenten
Zoals aangegeven vormen vezelrijke producten zoals volkorenbrood en aardappelen een heel belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Laat bij je lunch en avondmaaltijd groenten vooral ook altijd een belangrijke rol spelen! Als je bord bij het avondeten voor minimaal de helft met groenten is gevuld, heb je een groot deel van de aanbevolen 250 gram groenten per dag binnen. Je kunt kiezen voor een combinatie van een warme en koude groente. Blijkt 250 gram groente bij het avondeten wat te ambitieus? Vul deze dagelijkse portie groenten aan met een groentesoepje of wat salade bij de lunch. Of doe wat plakjes groenten op je boterham; caloriearm, vezelrijk en verzadigend. Lees hier meer lunchtips die jou de middag doorhelpen!

Vocht
Naast vezelrijke voeding is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Vezels hebben namelijk een zogenaamde ‘spons-werking’ en absorberen vocht, waardoor ze de darminhoud vullen. Drink 1,5 tot 2 liter per dag, ook daar hebben je darmen dus baat bij. Kies dan wel voor caloriearme dranken zoals water, thee of koffie zonder suiker, halfvolle melk, karnemelk of magere drinkyoghurt zonder toegevoegde suikers. Vind je gewoon water maar saai? Met deze tips geef je jouw water een extra twist!

 

Deze lunch-tips helpen jou de middag door!

De juiste keuzes in jouw eetpatroon…

… dat is uiteindelijk waar het om draait: kies bewust, kies vezelrijk en eet voldoende groente en fruit. Bouw – zeker na een vakantieperiode – weer regelmaat in je eet- en beweegpatroon. En probeer te voorkomen dat je tussendoor naar ongezonde snacks grijpt.

Neem de tijd om voor jezelf de juiste keuzes te maken in jouw voeding: vezelrijk eten draagt bij aan een goede spijsvertering en daarmee het gezond houden van je buik. Goed nieuws: het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! De vezelmeter laat je in één oogopslag per productcategorie zien hoeveel vezels iets bevat. Wel zo makkelijk!

fiets-work

"Heb je moeite met het behalen van jouw dagelijkse beweegnorm op het werk?"

 

Dit artikel biedt tips waardoor voldoende bewegen - zelfs op kantoor - wel heel gemakkelijk wordt!

Bewegen
Ook beweging is essentieel voor goede darmen en je totale gezondheid. De Gezondheidsraad heeft onlangs de Beweegrichtlijnen 2017 gelanceerd. Voor volwassenen is het advies:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
 • En: voorkom veel stilzitten.

 

Vezelmeter

Met de handige vezelmeter is een vezelrijke keuze sneller gemaakt! Hierin zie je per categorie wat de meest vezelrijke producten zijn. Je bekijkt de vezelmeter hier.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Doneer