Kunnen we vezelinname verhogen? Vezel-Up onderzoek van start

Het eten van vezels is goed voor de gezondheid, maar momenteel eten we ze te weinig. De Maag Lever Darm Stichting onderzoekt in samenwerking met Dr. Nicole de Wit van Wageningen University & ResearchTNO en verschillende bedrijven hoe we de vezelinname bij gezonde mensen kunnen verhogen. Dit door middel van een voedingsadvies. Hiervoor worden twee adviesvormen met elkaar vergeleken, om te kijken welke methode mensen beter helpt om meer vezels te eten. Het project loopt van 1 juli  2018 tot oktober 2019. Maart j.l. zijn de eerste deelnemers van start gegaan.  

Het belang van vezels

foto Nicole_FBR_resized

Het eten van vezels is goed is voor de gezondheid en kan het risico op ziektes zoals overgewicht, diabetes en kanker verlagen. Daarnaast dragen vezels bij aan een goede stoelgang. De richtlijn voor het eten van vezels is voor vrouwen 30 en mannen 40 gram per dag, terwijl we op dit moment in Nederland vrouwen gemiddeld slechts 18 gram* en mannen 22 gram* per dag eten. Het blijkt dus nog altijd lastig om mensen voldoende vezels te laten eten.

Samenvatting onderzoek

In dit project testen we hoe we de vezelinname bij mensen kunnen verhogen en welke methode daarin het beste werkt. We zullen deze adviesmethoden ontwikkelen samen met verschillende afdelingen van Wageningen University & Research en TNO. Ook verschillende voedingsbedrijven actief betrokken zijn bij dit project. Daardoor wordt in deze unieke samenwerking, vanuit meerdere invalshoeken gekeken naar hoe we met voedingsadvies de vezelinname in Nederland kunnen verhogen.

Twee adviesvormen

Om het ontwikkelde voedingsadvies te testen voeren we een studie uit waarbij we de deelnemers verdelen in 2 groepen. Elke groep krijgt een verschillende adviesvorm aangeboden, maar beide gericht op het verhogen van de vezelinname. We vragen om het advies 6 weken lang op te volgen en door het invullen van verschillende vragenlijsten krijgen we inzicht in o.a. het (nieuwe) eetpatroon met meer vezels en het persoonlijke welbevinden. Ook onderzoeken we in ontlastingsmonsters of de deelnemers daadwerkelijk meer vezels hebben gegeten. Drie maanden later checken we nog of de deelnemers het eten van meer vezels hebben volgehouden.

Resultaten vezelinnname

Als dit onderzoek laat zien dat voedingsadvies echt leidt tot het eten van meer vezels, dan zullen we samen kijken hoe we via de Maag Darm Lever Stichting dit advies het beste kunnen aanbieden aan een breed publiek. Mensen kunnen dan met het advies zelf hun vezelinname verhogen en dus ook hun gezondheid verbeteren.

*Bron: voedselconsumptiepeiling

Samenwerkende partners

Wageningen-logo-290
TNO-logo-290
Bolletje-logo-290
Sensus-logo-290
Kelloggs-logo-290
Sonneveld-logo-290
MLDS-logo-300

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven