Glutenvrij eten. Een veelgehoorde trend. Maar is dit altijd goed voor je?  Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid, zo blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The British Medical Journal. Dit betekent niet per definitie dat glutenvrije producten ongezond zouden zijn, maar het onderzoek toont wel aan dat mensen die glutenvrij eten vaak volkoren graanproducten vermijden. Daarmee missen zij vaak een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels, die bijdragen aan het gezond houden van je buik. Het advies luidt dan ook: ‘eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld’.

Brood

Volkoren graanproducten passen in een gezond voedingspatroon. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Al met 3 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag verklein je het risico op darmkanker, hart- en vaatzieken en diabetes type 2 (suikerziekte). Graanproducten leveren energie en andere voedingstoffen zoals vezels, eiwitten, B-vitamines en ijzer. Als je deze producten vermijdt, loop je het risico dat je niet genoeg belangrijke voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt. De Maag Lever Darm Stichting beveelt volkoren graanproducten aan vanwege het hoge vezelgehalte. Deze vezels kunnen helpen om spijsverteringsklachten te voorkómen en te verminderen en dragen bij aan een gezonde buik.

Ik heb coeliakie. Wat nu?

Wanneer bij jou glutenintolerantie (ofwel coeliakie) is gediagnostiseerd, moet je een glutenvrij dieet volgen. In veel gevallen krijg je daarbij hulp van een diëtist. Deze diëtist zorgt ervoor dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt door middel van glutenvrije producten. Goede vervangers van graanproducten zijn bijvoorbeeld glutenvrij volkoren brood en glutenvrije havermout. Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en sowieso veilige – en vezelrijke - keuzes.

Glutenvrij eten zonder coeliakie

Veel mensen gaan mee in de trend om glutenvrij te eten zonder medische indicatie en vermijden glutenbevattende producten als brood en pasta. Dit zou bevorderlijk zijn voor hun gezondheid. Het kan zijn dat individuen een (positief) verschil voelen bij het volgen van een glutenvrij dieet. Dit berust echter niet op wetenschappelijk bewijs. Het risico dat deze mensen lopen, is dat zij door een glutenvrij dieet aanzienlijk minder volkoren producten eten en daarmee ook minder vezels binnenkrijgen.

Doneer