Hoe doet een diëtist boodschappen?

Boodschappen in huis halen; we doen het iedere week. Voor de één is het steeds weer een feestje, de ander loodst zichzelf liefst zo snel mogelijk de winkels door. In een gemiddelde supermarkt heb je de keuze uit tienduizenden producten. Het maken van een vezelrijke en gezonde keuze lijkt dan best lastig. Gelukkig weet Vera Wisse, diëtist bij I'm a Foodie, daar wel raad mee. De hamvraag van vandaag: hoe doet een diëtist nu eigenlijk zelf boodschappen?

Wat eten diëtisten?

De algemene gedachte is dat diëtisten altijd en elke dag eten volgens de Schijf van Vijf. En  ondertussen jou al wijzend met de vinger, aanspreken op welke ongezonde dingen jij eet. Mocht dat ooit zo geweest zijn, anno 2018 is dat al lang niet meer het geval. Een diëtist is veel meer een coach geworden en eet ook gerust wel eens een frietje. In lijn met de Richtlijnen Gezonde Voeding uit 2015 is de aandacht veel meer verschoven naar eetpatronen in plaats van naar voedingsstofjes (5). Kortom, wat je over weken, maanden en jaren eet is veel belangrijk dan wat je op één dag eet. En dat geldt natuurlijk ook voor een diëtist.

Wat is een diëtist eigenlijk?

Veel mensen denken bij een “diëtist” aan iemand die mensen met overgewicht helpt om af te vallen. Maar diëtisten doen veel meer, zoals het adviseren en begeleiden van mensen met maag-, lever- en darmklachten. Diëtisten zijn paramedici die een beschermde opleidingstitel hebben. Ze werken in ziekenhuizen, in de thuiszorg, voor bedrijven, als docent of hebben een eigen praktijk. Wat een diëtist wel en niet mag doen in een behandeltraject is allemaal vastgelegd.

In de praktijk

Natuurlijk ben ik  waarschijnlijk net iets bewuster bezig met wat ik eet. Ook let ik misschien wat meer op wat ik koop dan de gemiddelde persoon. Ik ben me bewust van het verschil tussen gezonde versus minder gezonde producten. Ook  begrijp ik feilloos wat er op etiketten staat, inclusief pogingen van fabrikanten om jou dat product te laten kopen. Kies ik desondanks ook wel eens voor een ongezond product? Natuurlijk wel! Maar dan is dat wel een bewuste keuze.

vrouw met boodschappentas

Tips van een diëtist voor de dagelijkse boodschappen

Er zijn veel trucjes om gezonde keuzes te maken als je je boodschappen in de supermarkt doet. Zodat je uiteindelijk gezonde, vezelrijke maaltijden op tafel kunt zetten. Mijn top 4:

  1. Loop uitsluitend langs de buitenste ring van de supermarkt. Daar vind je meestal de verse producten zoals groente, fruit, volkoren brood, zuivel, vis, ei en vleesvervangers. De middelste rijen staan vooral gevuld met bewerkt en vaak ongezonder voedsel zoals frisdrank, snacks en snoep. Als je deze producten niet ziet, zal je ze minder snel in je karretje laden.
  2. Ga naar de markt. De markt is een heerlijkheid aan gezonde producten zoals noten, vis, groente en fruit. En het is vaak zoveel goedkoper dan een supermarkt! Ben je bang dat je teveel koopt en het moet weggooien? Sharing is caring. Deel met vrienden, collega's of buren. Heb je toch over? Verdiep je in de kunst van het soep maken of het fermenteren van verse producten.
  3. Negeer claims op verpakkingen. "Vetarm". "Bevat vezels". "Met minder suiker". "Rijk aan…". Ja, ja. Sommige claims zijn bij wet vastgelegd maar voor vele claims geldt dat niet. Check de ingrediëntenlijst, check de voedingswaardetabel en vergelijk het met de producten die er naast staan. Het kost misschien iets meer tijd maar je voorkomt dat je geld uitgeeft aan een ongezonder product dan jij denkt op basis van de claims.
  4. Kies vaker voor plantaardige producten. Dierlijke producten zijn eiwitrijk en je hebt zeker eiwitten nodig. Maar plantaardige producten zoals peulvruchten (bonen, erwten) en noten zijn ook rijk aan eiwitten. Plantaardige producten zijn rijk aan voedingsvezels. Go veggie! En vervang je vlees wat vaker door plantaardige producten.

Wat zit er dan in mijn boodschappenmandje?

In ieder geval altijd ingrediënten voor een goed en vezelrijk ontbijt: kwark of skyr, vers fruit, noten zoals walnoten of pecannoten en zonnebloem- of pompoenpitten. Als ik weinig tijd heb voor de lunchprep kan er ook zo af en toe een kant-en-klare lunchsalade in mijn mandje belanden; ook diëtisten hebben wel eens weinig tijd en als je de dressing achterwege laat zijn deze salades  echt niet per definitie ongezond. Daarnaast koop ik altijd verschillende soorten groenten: hetzij om te roerbakken, hetzij als ingrediënt voor een maaltijdsalade voor tijdens de lunch of avondmaaltijd. Peulvruchten komen meestal ook wel in mijn mandje terecht, net als volkoren crackers voor een gezond tussendoortje voor het sporten. 100% volkoren crackers zijn mijn alternatief voor volkoren brood omdat ik niet echt een fan ben van boterhammen bij de lunch en op dat moment liever een salade eet. Pindakaas en notenpasta zijn ook standaard. Heerlijk voor op die volkoren cracker! En natuurlijk mijn 'guilty pleasures': gedroogde appeltjes en geroosterde zonnebloempitten!

yoghurt muesli fruit

Colofon

Bron: Maag Lever Darm Stichting, I’m a Foodie

Dit artikel is tot stand gebracht in samenwerking met I’m a Foodie.

Geraadpleegde bronnen: 1. Wet en regelgeving. Geraadpleegd op 07-04-2018 via https://www.bigregister.nl/registratie/nederlands-diploma-registreren/wet–en-regelgeving
2. Beroepsprofiel Diëtist 2013. Geraadpleegd op 07-04-2018 via https://www.nvdietist.nl/images/Wetgeving/Beroepsprofiel_2013.pdf
3. Beroepscode. Geraadpleegd op 07-04-2018 via https://www.nvdietist.nl/images/Regelgeving_en_kwaliteit/Beroepscode_2015.pdf
4. Kwaliteitscriteria 2015-2010. Utrecht, juni 2015
5. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-15
6. Het Europees parlement en de raad. Verordening (EG) Nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Geraadpleegd op 07-04-2018 via http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:404:0009:0025:NL:PDF

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in