Heerlijke herfst: hét kookseizoen bij uitstek
Natuurlijk is een gezonde leefstijl het hele jaar door belangrijk. Maar nu de herfst intrede heeft gedaan en je misschien moet wennen aan het gure weer, is het geen slecht idee om extra goed voor jezelf te zorgen. Gelukkig heeft de herfst ons zoveel méér te bieden dan die 'duizend kilo bladeren op een hoop'. Wat dacht je van de lekkerste herfstgroenten en -recepten? Verwarming aan, muziekje erbij: de herfst is hét kookseizoen bij uitstek!
Pastinaak, rode kool, pompoen, paddenstoelen, venkel, wortels en rode bietjes. Zomaar een greep uit de Hollandse herfstgroenten. Wij gebruikten een aantal van deze herfsttoppers in deze drie herfstgerechten. Succes gegarandeerd! Voor welke ga jij?
Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je voldoende vezels, vitaminen en andere belangrijke stoffen binnen krijgt. En dat is heel belangrijk voor een gezonde buik. Zorg er verder voor dat je genoeg beweegt. Ga dus zeker niet de hele dag binnen zitten en ga eens wat vaker voor een fijne herfstwandeling!
1. Pompoensoep met geroosterde kikkererwten
Dit gerecht mag niet ontbreken in deze lijst. Wie aan herfstig eten denkt, denkt aan… juist ja: pompoenen! Deze soep is heel smaakvol én vezelrijk. Daar word niet alleen jij, maar ook je buik blij van. Deze soep heeft een verrassende twist door de geroosterde kikkererwten.
naar het recept voor deze pompoensoepWist je dat?
Pompoenpitten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Gooi deze dus niet weg als je de pompoen gesneden hebt, maar voeg ze toe aan je ontbijt, snack, salades of over deze soep strooien. Je kunt de pitten zo eten. Maar geroosterd zijn ze nog lekkerder!
2. Een lauwwarme maaltijdsalade van baby koolblad, rode bietjes en gemarineerde kip
Is dit geen prachtige maaltijdsalade? Om van de smaak nog maar niet te spreken… Extra fijn is dat dit recept ook nog eens vezelrijk is. Zo zet je met één portie al ruim 7 gram vezels op de teller!
naar het recept voor deze maaltijdsaladeWist je dat?
Veel groenten het hele jaar door een goede en duurzame keuze zijn? Voorbeelden hiervan zijn bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witlof en witte kool.
3. Geroosterde groenten met een frisse kruidendip
Een kleurenfeestje op je bord! Deze warme en geroosterde groenten zijn een fijne combinatie met de frisse dip en heerlijke kruiden. Een gezonde, lekkere maaltijd boordevol vezels.
naar het recept voor deze geroosterde groentenTip
Roosteren is een mooie variatie op groente bereiden. Doordat het niet in water wordt gekookt, blijven alle wateroplosbare vitamines zoals vitamine C in de groente.
Alles over vezelsDownload gratis de vezelgids
Bron: Maag Lever Darm Stichting, Het Voedingscentrum.