Zeven redenen waarom groente en fruit je gezondheid een boost geven

Groente en fruit; iedereen weet dat ze gezond voor je zijn. Maar waarom lukt het veel Nederlanders niet om er iedere dag voldoende van binnen te krijgen? Dit ligt niet alleen aan wilskracht. Onze maatschappij is zo ingericht dat gezond eten nogal een uitdaging kan zijn. Neem bijvoorbeeld de prijs van groente en fruit. Voor een pak koekjes betaal je al gauw veel minder dan een paar appels! De prijzen van groente en fruit zijn sinds de eeuwwisseling dan ook gestegen (+34% en +57%) en de prijzen van suiker gedaald (met 19%). Dat maakt een gezonde keuze niet altijd makkelijker. 

Foto van groenten

Hoeveel groente en fruit eet Nederland?

We mogen méér groente en fruit eten, ondanks dat we de afgelopen jaren wel wát gezonder zijn gaan eten. Uit de Voedselconsumptie peiling van het RIVM blijkt dat we slechts 131 gram (van de aanbevolen 250 gram) groente per dag eten. En slechts één portie fruit (van de aanbevolen twee porties) per dag. Twee op de drie Nederlanders haalt de groentenorm niet en driekwart van de bevolking krijgt te weinig fruit binnen. Tijd voor verandering!

Waarom is het zo gezond?

Groente en fruit leveren vezels, die heel belangrijk zijn voor je spijsvertering. Elke groente en elk fruit heeft daarnaast zijn eigen kwaliteiten. De ene soort bevat veel vitamine C of is rijk aan ijzer, terwijl de andere soort boordevol antioxidanten zit. Er is niet één bepaalde groente of fruit die eruit springt voor zijn gezondheidseffecten. Het is belangrijk om juist veel te variëren zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. De 7 gezondheidsvoordelen van groente en fruit:

1. Rijk aan vezels

Groente en fruit bevatten veel vezels. En vezels zijn - zoals eerder genoemd - belangrijk voor een goede spijsvertering. Ze zorgen voor een soepele stoelgang en kunnen

2. Lievelingskostje van ons microbioom

Ook zijn vezels uit groente en fruit het lievelingskostje van ons microbioom. En een gezond microbioom is essentieel voor je algehele gezondheid. Een gezond microbioom helpt onder andere bij het gezond houden van de darmwand en het ondersteunen van het afweersysteem.

3. Laag in calorieën

Groente en fruit zijn hoog in voedingswaarde, maar laag in calorieën. Daarom mag je er ook zoveel van eten. Zo geeft een appel zo'n 75 kilocalorieën en veel gezonde voedingsstoffen, die een plak ontbijtkoek (van ongeveer 92 kilocalorieën) je niet levert. Terwijl de appel veel meer weegt, en veel meer andere gezonde voedingsstoffen bevat.

4. Verzadigend

De vezels in groente en fruit zorgen voor een verzadigend gevoel. Als vezels in de dikke darm terecht komen worden de fermenteerbare vezels afgebroken door de darmbacteriën. Hierbij ontstaan er stofjes en deze stofjes prikkelen de hersenen en vertellen ons dat we ''vol'' zitten.

Foto-van-vrouw-met-yoghurt-in-hand_klein

5. Rijk aan vitamines en mineralen

Groente en fruit staan bekend om de vele vitamines en mineralen die ze bevatten. Deze vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Zo spelen ze een rol bij de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Groente en fruit kunnen je afweersysteem een handje helpen door het aanbieden van de vitamines en mineralen die ze bevatten. Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingstoffen. Het lichaam zelf maakt ze niet of onvoldoende aan. Het is dus belangrijk om ze via de voeding binnen te krijgen, om zo geen tekorten te krijgen.

6. Stabiele bloedsuikerspiegel

De vezels en andere complexe (ook wel langzame) koolhydraten in groente en fruit zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed. En voorkomen zo dat er een piek ontstaat in het bloedsuikerniveau. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

7. Beschermende werking

Uit veel onderzoek is aangetoond; wie dagelijkse veel groente en fruit eet heeft en lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het biedt bescherming tegen verschillende aandoeningen, zoals spijsverteringsziekten als darmkanker, maar ook hartziekten of een beroerte. Welke eigenschap van groente en fruit deze beschermende effecten geeft is niet duidelijk. Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van alle voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen.

Groente en fruit voor iedereen

Kortom: een gevarieerde groente- en fruitconsumptie is belangrijk om de kans op aandoeningen te verlagen en je spijsvertering en je algehele gezondheid optimaal te ondersteunen. Wetende dat Nederlanders nog veel méér groente en fruit zouden mogen eten, liggen er een aantal uitdagingen op de loer. De manier waarop de maatschappij is ingericht speelt hierin een heel grote rol. De leefomgeving maakt het erg lastig om gezond te eten. Het aanbod van ongezonde producten is enorm en het aanpassen van je voedingspatroon kan daardoor een uitdaging zijn. Daarnaast speelt de prijs van gezonde producten ook een rol. De prijs voor gezonde producten is de afgelopen jaren verhoogd, zelfs nog meer dan voor ongezondere producten. Daarom pleiten wij voor het verlagen van de prijs van groente en fruit, om zo de inname te verhogen. Daarom ondersteunen wij het manifest ‘Gezonde boodschappen’ van het Nationaal Actieplatform Groente en Fruit, waarmee we een verlaagd btw-tarief op groente en fruit willen realiseren.

"De prijs van een rol koekjes is lager dan die van een kilo peren. Maar gelukkig hoeft gezond eten echt niet altijd duur te zijn!"

Deze slimme tips helpen je op weg bij het boodschappen doen
Doneer