Gezondheidseffecten vezels opnieuw bewezen

Opnieuw blijkt dat vezels belangrijk zijn voor onze gezondheid. Wetenschappers hebben de onderzoeken die tot nu toe bekend zijn op het gebied van vezels en gezondheid gebundeld. De gezondheidseffecten van vezels werden daarin opnieuw bevestigd.

Minder kans om ziek te worden

De onderzoekers zagen dat de groep met een hogere vezelinname een lager risico had op darmkanker in vergelijking met de groep die een lage vezelinname had. Het eten van meer vezels heeft niet alleen invloed op het risico van het krijgen van darmkanker, maar ook op andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2. Wie genoeg vezels eet, verkleint het risico op deze genoemde aandoeningen met 15-30%.

Vezelinname en gewicht

Ook zagen de onderzoekers dat de groep mensen met een hogere vezelinname, een lager gewicht had ten opzichte van de groep mensen met een lagere vezelinname. Een reden hiervoor kan zijn  vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek hebt. Zo zul je bijvoorbeeld minder snel grijpen naar tussendoortjes. Ook lijkt er een positief effect te zijn op bloeddruk en cholesterol.

Volkoren granen

De effecten zoals hierboven beschreven werden ook gevonden bij een hoge inname van volkoren graanproducten zoals volkoren brood, volkoren pasta’s en zilvervliesrijst. De ‘witte varianten’ van deze graanproducten omruilen voor de volkoren graanproducten is dus een belangrijk advies.

Zo eet je vezelrijk!

Zoals uit het onderzoek ook blijkt zijn vezels belangrijk voor het gezond houden van je buik. Maar hoe eet je vezelrijk? Je vindt vezels in plantaardige producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen. Het advies voor de dagelijkse inname van vezels ligt voor vrouwen op 30 gram en voor mannen is dit advies 40 gram.  Wil jij overgaan tot een vezelrijker voedingspatroon? In ons artikel 'stap voor stap meer vezels eten'  vind je handige tips.

 

Wil je gelijk beginnen met een vezelrijker eetpatroon?
Neem een kijkje bij onze vezelrijke recepten.

 

Informatie over het onderzoek
Bron: het Voedingscentrum

 

supermarkt-brood-vezels
Doneer