De tien nieuwe aanbevelingen om de kans op kanker te verkleinen

Vandaag zijn de nieuwe aanbevelingen gepresenteerd waarmee je de kans op kanker kunt verkleinen. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op een groot onderzoek naar de relatie tussen voeding, leefstijl en kanker.  Er zijn overigens geen garanties tegen kanker, maar het opvolgen van deze aanbevelingen kan de kans op kanker wel verkleinen. Hoe zien deze tien aanbevelingen eruit en wat betekent dat voor jou? Wij zochten het uit – en geven je tips hoe je je hier aan kunt houden.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) presenteerde vandaag de resultaten van het grote onderzoek in Amsterdam. Op basis van dit onderzoek heeft het panel van internationale onderzoekers tien nieuwe aanbevelingen opgesteld, die de kans op kanker kunnen verkleinen. Een aantal richtlijnen uitgelicht:

 1. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.
  Deze producten bevatten onder andere veel vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Ook kunnen vezels bijdragen aan een kleinere kans op bijvoorbeeld darmkanker. Tot slot kunnen vezels bijdragen aan een gezond gewicht, wat belangrijk is in het verkleinen van de kans op kanker. Kortom: kies dus volop voor volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten!
 2. Kom in beweging!
  (Of blijf lekker bewegen, als je dat al deed.) Loop wat meer en zit wat minder. Probeer 150 minuten per week matig tot zeer actief te zijn. En ja: zelfs op een kantoordag is dat heel goed mogelijk!
 1. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.
  Eet liever niet meer dan drie porties per week aan rood vlees - dat komt overeen met 350-500 gram bereid vlees per week. En probeer weinig tot geen bewerkt vlees te eten. Rood of bewerkt vlees kan de kans op darmkanker namelijk vergroten.
 2. Drink zo min mogelijk alcohol.
  Voor de preventie van kanker kun je beter helemaal geen alcohol drinken. Als je het wel wilt, neem dan maximaal 1 glas per dag. Als vrouw kun je alcohol beter helemaal laten staan.
Fotos-vezelrijke-voeding_klein
SAMSUNG CSC
Thee

Gratis minigids

Kies plantaardig, kies vezelrijk! Vraag hier de gratis minigids over vezels aan. Boordevol tips om meer volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten binnen te krijgen.

Download hier

Een kantoorbaan en genoeg bewegen

Zit je hele dagen op kantoor en vind je het daardoor lastig om voldoende te bewegen? Met deze tips heb jij dat halfuurtje beweging per dag zo te pakken! 

Bekijk de tips

Ga voor volkoren!

Volkoren producten kunnen het risico op darmkanker verlagen... Maar hoe maak je de juiste keuze? Deze tips helpen je verder in de supermarkt. Zo ga je goed geïnformeerd op pad.

Lees verder

boodschappentas

Verder lezen: de 10 aanbevelingen op een rij

 • Aanbeveling 1. Blijf op een gezond gewicht

Houd je gewicht binnen gezonde grenzen* en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd. *Met gezonde grenzen bedoelen we een Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2.

 • Aanbeveling 2. Kom in beweging.

Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven. Loop meer en zit minder.

 • Aanbeveling 3. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.

Deze producten bevatten onder andere veel vezels en belangrijke andere voedingsstoffen.

 • Aanbeveling 4. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit

Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.

 • Aanbeveling 5. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees

Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.

 • Aanbeveling 6. Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers

Drink vooral water en ongezoete dranken.

 • Aanbeveling 7. Drink zo min mogelijk alcohol

Voor de preventie van kanker kun je het best geen alcohol drinken.

 • Aanbeveling 8. Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker

Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

 • Aanbeveling 9. Voor moeders: geef je baby borstvoeding, indien mogelijk

Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.

 • Aanbeveling 10. Na de diagnose kanker: volg onze aanbevelingen, indien mogelijk

Overleg met je zorgprofessional wat het beste is in jouw situatie.

WKOF 10 aanbevelingen

Bijschrift: in dit model worden alle tien aanbevelingen samengevat. Je kunt eenvoudig zien wat je wel kunt doen, waar je op moet letten en wat je beter kunt laten.

En ook heel belangrijk

Om je kans op kanker te verkleinen is het ook belangrijk om niet te roken. Voorkom blootstelling aan tabak en te veel zon.

Door het opvolgen van deze aanbevelingen krijg je minder zout, verzadigde vetten en transvetten binnen. Dit kan je helpen ook andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, te voorkomen.

Ontvang GRATIS onze minigids met vezelrijke tips en recepten.

Geen garantie

Een gezonde leefstijl is geen garantie dat je geen kanker krijgt. Maar door gezond te leven kun je  de kans dat je kanker krijgt wel verkleinen. Deze nieuwe tien aanbevelingen bieden daar handvaten voor. De Maag Lever Darm Stichting wil mensen ook graag goed informeren over de invloed van een gezonde leefstijl op het krijgen van kanker. Dit doet zij door voorlichting te geven. Voor meer informatie over de preventie van kanker verwijzen we u graag naar de pagina’s met informatie op mlds.nl.

Doneer