Een lege maag, toch een vol gevoel. Kan dat?

Kun je een vol gevoel hebben, terwijl je maag eigenlijk leeg is? Onderzoekers van Wageningen University hebben er onderzoek naar gedaan. En daaruit blijkt dat het kan. Hoe dat werkt in je buik? Vezels lijken er een belangrijke rol in te spelen. Guido Camps, promovendus (en bekend als finalist van Heel Holland Bakt) licht het toe.

Het onderzoek

De onderzoekers uit Wageningen gaven aan vijftien mannen vier verschillende vloeibare maaltijden. Zij noemen dit shakes. De mannen moesten per persoon twee dunne shakes en twee dikke shakes nuttigen. Zowel voor de dunne als de dikke shakes gold dat één van de shakes  weinig energie (100 kcal) bevatte. In de andere shake zat veel energie, maar liefst 500 kcal. Een complete maaltijd dus.

Als de mannen een shake ophadden, keken de onderzoekers iedere keer hoe snel hun maag leeg was. Ook vroegen ze hoe vol de mannen zich voelden. En ze keken of de mannen na de shake nog wat aten.

Vezels shakes onderzoek wur

Bron afbeelding: WUR

En ja, je zou verwachten dat een dikke shake langer in de maag blijft dan een dunne shake. En dat je je daardoor vol voelt. Maar wat bleek nu? De dikke shake van 100 kcal bleef minder lang in de maag dan de dunne shake van 500 kcal. De proefpersonen voelden zich na de dikke shake van 100 kcal wel voller dan na de dunne shake van 500 kcal.

De shake met minder energie (100 kcal)  bleef dus minder lang in hun maag, en toch voelden de mannen zich voller. Hoe kan dat? Wij vroegen het Guido Camps, hij promoveerde op dit onderzoek in december 2017 (en je kent hem overigens misschien ook als finalist van Heel Holland Bakt): "Het blijkt dat niet alleen je maag bepaalt hoe vol je je voelt," aldus Guido Camps. "Ook je mond, en hoe het voelt om te eten bepalen je volheid en dus je verzadiging. En daar spelen vezels een belangrijke rol in."

Vezels

In de dikke shake zaten meer vezels dan in de dunne shake. Vezels kunnen gebruikt worden om een product dikker te maken. De onderzoekers denken dat deze vezels leidden tot het volle gevoel. Maar dat dit niet lijkt te komen doordat de maag langer vol is. Er zijn andere dingen die hierbij een rol spelen. Bijvoorbeeld doordat je langzamer eet als er veel vezels in een product zitten. Dit weten de onderzoekers nog niet zeker en moeten zij nog verder onderzoeken. De onderzoekers hebben de vezel Johannesbroodpitmeel gebruikt. Het is niet duidelijk of andere vezels precies hetzelfde doen. Daarvoor zullen ze nog meer onderzoek moeten doen. 

De resultaten van dit onderzoek tonen wederom aan dat vezelrijke producten kunnen bijdragen aan een vol gevoel. En dat vezelrijke voeding daarmee kan helpen om een gezond gewicht te houden of te krijgen.

Shake vezels verzadiging

Vier doorsnedes van de maag van dezelfde proefpersoon, links een lege maag en rechts een volle maag net na het drinken van de maaltijd shakes. (Bron: WUR)

Een vezelrijk voedingspatroon kan bijdragen aan het behouden of krijgen van een gezond gewicht. Varieer dus volop met vezelrijke voeding! Ben je benieuwd naar wat een vezelrijke keuze is? Bekijk dan de vezelmeter. Of download onze gratis minigids over vezels voor een flinke dosis tips en receptinspiratie.

Bron: Maag Lever Darm Stichting, Wageningen University

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer