Dé basis tomatensaus voor soep, pizza en pasta

Eén keer koken, drie keer eten. Dit makkelijke, gezonde én lekkere recept van Michelle en Manon - de dames achter het boek 'Wegwijs in de voedingsjungle, gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0 tot 9' - is een echte aanrader. Niet alleen omdat je er een snelle en verantwoorde maaltijd mee op tafel zet, maar ook omdat dit recept echt kidsproof is. Onze tip: maak een grote hoeveelheid in één keer, en vries porties in of eet het de volgende dag.

Het begint met... de basis:

Ingrediënten

  • Ca. 2 eetlepels olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook
  • Een blikje tomatenpuree
  • Ca. 2 theelepels Italaanse kruiden of losse kruiden (tijm, basilicum en oregano)
  • Eventueel twee wortels

Bereiding voor de basis

  1. Bak de ui en knoflook in olie glazig en voeg de kruiden toe. 
  2. Voeg eventueel twee gesneden wortels toe, voor extra smaak en groenten!
  3. Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur.
Tomatensaus verkleind

Na deze basis kies je uit: pastasaus, soep of pizzasaus?

Voor verse tomatensoep

  1. Voeg ca. 750 gram tomaten in kwarten toe (harde middenstukje verwijderen) en bak even mee.
  2. Voeg daarna 1 liter water en 1 bouillonblokje toe.
  3. Even doorkoken en gladmixen.

Tip: Iets tomatiger? Voeg meer tomaten of een blikje gepelde tomaten toe.

Voor pizzasaus

  1. Voeg een halve beker (ca. 100 ml) water toe, eventueel gladmixen en dan heb je pizzasaus.

Voor spaghettisaus

  1. Bak wat (vegetarisch) gehakt mee.
  2. Bak een grote zak groentemix mee (of zelf gesneden prei, paprika, wortel en/of courgette).
  3. Een pak of blik tomatenblokjes erbij.
  4. Een eetlepel groente pesto erdoor en klaar!

Tip: mix een deel van de saus glad voor de binding.

Voedingsjungle_MLDS_Maak_je_tomaten_basissaus

Bron: Wegwijs in de voedingsjungle - Manon van Eijsden en Michelle van Roost

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer