Back 2 school broodtrommeltips & tricks

Voor veel ouders betekent een schoolochtend in een recordtempo brood smeren, een beker melk erbij, wat fruit van de fruitschaal et voilà: het trommeltje voor kindlief is weer klaar. Denk je. Maar er valt nog zoveel meer te ontdekken. Met de wetenschap dat slechts een klein gedeelte van de Nederlandse kinderen volgens de richtlijnen goede voeding eet, verzamelden wij deze broodtrommel-tips & -tricks.

Lunchbox

"Een in Frankrijk wonende vader stuurde mij laatst het lunchmenu van de basisschool waarop zijn kinderen zitten. Elke dag rauwkost of salade vooraf, een groentemaaltijd met vlees of vis (vegetarisch kan ook) en fruit of kaas na. Allemaal vers gemaakt van lokale producten en qua samenstelling nagerekend door een diëtiste. De kosten: ongeveer drie euro per lunch, waarvan een inkomensafhankelijk deel wordt betaald door de ouders", zo schrijft hoogleraar voeding & gezondheid Jaap Seidell in Het Parool.

Een vrij groot contrast met hoe het in de lunchpauze in veel Nederlandse scholen aan toe gaat: het broodtrommeltje moet in hooguit een kwartiertje leeggegeten worden. Vaak met tv aan. En dan blijft er nog een kwartiertje over om buiten te spelen.

Jaap Seidell pleit dan ook voor een meer opvoedkundige schoollunch die leuk, lekker en leerzaam is. Want, zo schrijft hij: "Oude wijsheden over onderwijs vertellen ons dat kinderen het meest leren door het te ervaren en te doen. Iets leren over gezond en duurzaam eten kan daarom heel goed via een schoollunch. En het wordt nog leerzamer als ze tegelijkertijd ook iets leren over de herkomst van het eten en de culturele betekenis ervan. Vanuit dat oogpunt van cultuur en gezondheid is naast eten ook leren koken in de klas volgens Europese politici een goed idee."

Tips & tricks

"Bovendien eet ook maar een miniem deel van de Nederlandse kinderen volgens de richtlijnen goede voeding", zo schrijft Seidell. Met deze wetenschap in het achterhoofd, verzamelden wij een aantal leuke ideeën om een verrassend én verantwoord trommeltje samen te stellen. Het credo luidt: varieer volop met producten uit de Schijf van Vijf.

Lekker tussendoor

Het 10-uurtje. Een moment voor je kind om even iets lekkers weg te happen en er tot de lunchpauze weer tegenaan te kunnen. Echter is dit ook vaak het moment waarvoor weinig voedende en suikerrijke of vetrijke koeken worden meegegeven. En dat is natuurlijk jammer, want er is zoveel meer te ontdekken! Zo is het 10-uurtje een uitstekend moment om extra vezels binnen te krijgen, die op hun beurt weer bijdragen aan een soepele en gezonde spijsvertering van jouw kind.

Wist je dat?

Veel van deze tussendoortjes zijn vezelrijk. Vezels vind je terug in plantaardige producten als groenten, fruit en volkorenproducten. Vezels dragen bij aan een gezonde en soepele spijsvertering en vormen daarom een belangrijk onderdeel van het dagmenu van jouw kind.

Een gezonde schoollunch

Een voedzame lunch geeft je kind genoeg energie en pit om de hele middag te spelen en leren. Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar). De aanbevolen broodsoort is volkorenbrood, omdat dit brood belangrijke voedingsstoffen als vezels bevatten. Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en daarmee een gezonde darmwerking. En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg:

Je kunt brood afwisselen met volkoren knäckebröd of havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout. Of varieer eens met een lekkere bulgur- of couscoussalade, gegrilde groenten en rozijntjes!

Het Voedingscentrum verzamelde een aantal inspirerende broodtrommeltjes.

Meer lezen over vezelrijke voeding, een gezond eetpatroon en inspirerende recepten
Lunch op school

5 tips voor een verse & lekkere schoollunch

Het lunchtrommeltje kan een puzzel zijn: het moet lang lekker en goed blijven. Daarom 5 tips die jou als vader of moeder kunnen helpen:

Bron: Maag Lever Darm Stichting, Het Voedingscentrum, het Parool

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald