3 Sinterklaasbaksels - maar dan vezelrijk!

Hij is weer in het land. De man die bekend staat om de lekkerste kruidnootjes, schuimpjes, marsepein en taaitaai. Al dat lekkers vinden we maar lastig te weerstaan. Daarom hier, drie Sinterklaasrecepten waar je met een íets minder schuldgevoel van mag snoepen. Met de nadruk op íets, want het blijft natuurlijk verwennerij. Wij hebben voor jullie wat good old classics gewijzigd naar een vezelrijker alternatief. Gelukkig is het maar één dag 5 december, dus geniet, maar snoep met mate!

1. Kruidnootjes

Ingrediënten

Voor 10 porties van 50 gram

  • 250 gram gebuild meel* (lees hieronder meer)
  • 2 theelepels bakpoeder met flinke kop
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram zachte boter
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 3 eetlepels melk
  • snufje zout
kruidnootjes

Vezels

Per portie van 50 gram: 1,3 gram vezels.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Zeef boven een kom het bakmeel (en voeg de restjes in de zeef eventueel weer toe aan de kom)
  • Meng de bakpoeder door het meel
  • Maak een kuiltje in het midden, voeg in dat kuiltje de suiker, boter, speculaaskruiden, melk en zout toe en verkruimel die met de vingers door het meel
  • Kneed dit snel tot een soepel deeg
  • Vorm van het deeg kleine balletjes en leg die op de bakplaat
  • Bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar

* In ons land wordt het meeste gebak gemaakt van tarwe. Als tarwekorrels worden vermalen krijg je 'volkoren tarwemeel'. Daar zitten nog alle vezels en vitamines en mineralen in. Door tarwemeel te bewerken en er de vezels (en diverse andere goede voedingsstoffen) uit te halen krijg je tarwebloem. Tarwebloem wordt ook wel patentbloem genoemd. Tarwebloem gemengd met bakpoeder is zelfrijzend bakmeel. Van tarwebloem en zelfrijzend bakmeel kun je mooi gebak te maken, maar het is niet meer zo gezond. Maar bakken met volkoren meel geeft vaak een minder goed eindresultaat. In dit recept is gekozen voor 'gebuild meel', wat tussen volkorenmeel en tarwebloem in zit. Je kan er goed mee bakken maar het bevat ook nog wat van de goede vezels. Het is te koop bij de natuurvoedingswinkel. Als je het niet gemakkelijk kunt krijgen, kan je ook zelf half volkorenmeel en half tarwebloem mengen. In bovenstaand recept dus  125 gram volkoren meel met 125 gram tarwebloem.

2. Amerigo's worteltaart

Amerigo is niet de enige die dol is op wortels. In deze zoete, smaakvolle carrot cake komen ze hartstikke lekker tot hun recht. Bewaar dus stiekem wat van deze oranje vrienden voor in een worteltaart!

Ingrediënten

Voor 12 flinke punten

  • 1 winterwortel (ca. 250 g)
  • 1 grote appel (ca. 200 g)
  • 100 g blanke rozijnen
  • 100 g walnoten
  • 200 g volkoren meel
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel (+ beetje voor bestrooien taart)
  • mespunt zout
  • beetje boter (voor invetten van de bakvorm)
  • 2 dl zonnebloemolie
  • 175 g (riet)suiker
  • 4 eieren

Glazuur

  • 200 g light roomkaas
  • 150 g poedersuiker (+ beetje voor bestrooien taart)
  • één vanille stokje of ½ tl vanille-aroma (flesje)

Afwerking

  • Een beetje poedersuiker
sint-carrotcake-klein

Vezels

Een lekkere, smaakvolle taart, met per punt ca. 3,9 gram vezels.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een bakvorm in met een beetje boter.
  • Maak de wortel schoon, rasp hem fijn. Schil de appel en rasp deze ook fijn. Was de rozijnen, en laat goed uitlekken. Hak de walnoten in grove stukken, houd er een paar achter voor de garnering.
  • Roer het volkoren meel, zelfrijzend bakmeel, kaneel, zout en gehakte walnoten door elkaar in een kom. Zet even opzij.
  • Roer de zonnebloemolie en de suiker door elkaar.
  • Klop de eieren één voor één door het mengsel van zonnebloemolie en suiker en klop dit beslag in ca. 10 minuten luchtig.
  • Spatel het meelmengsel, de wortel, appel en rozijnen er vervolgens luchtig doorheen.
  • Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
  • Bak de cake op een rooster in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. De cake is gaar als, wanneer je er met een satéstokje inprikt, deze er schoon uitkomt.
  • Laat de cake vervolgens in de vorm minstens 4 uur afkoelen.

Glazuur

  • Spatel de poedersuiker door de roomkaas, schraap het merg uit één vanillestokje (of voeg het vanille-aroma toe) en roer dit door elkaar tot een mooi egaal glazuur. Bestrijk dit glazuur over de afgekoelde taart.
  • Halveer taart horizontaal zodat er twee lagen ontstaan, bestrijk de bovenkant van de onderste laag met het glazuur. Leg de bovenste helft erop, bestrijk dun met het glazuur en bestrooi met een restje poedersuiker. Leg er een paar achtergehouden walnoten op.

3. Zoete courgettecake

Speculaaskruiden zijn niet alleen super lekker in zoete sinterklaasbaksels, wat dacht je bijvoorbeeld van deze zoete courgettecake? Wij moesten even aan het idee wennen; maar hij is het proberen waard!

Ingrediënten

  • 100 g walnoten, grof in stukken gehakt
  • 2 middelgrote courgettes
  • 3 eieren
  • 200 g rietsuiker
  • 1 vanillestokje  of  een scheutje vanille-aroma
  • 100 ml milde olijfolie
  • 200 g gezeefd tarwemeel (gebuild)
  • 1 zakje bakpoeder (16 g)
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 tl zout
  • boter en bloem voor invetten en bestuiven van de bakvorm
sint-courgettecake-met-speculaaskruiden-klein

Vezels

Dit recept bevat per plak 1,5 gram vezels.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met wat meel.
  • Rooster de walnoten kort in de koekenpan, laat afkoelen op een bord.
  • Was de courgettes, dep ze droog en rasp ze grof.
  • Laat de rasp in de zeef uitlekken. Druk het vocht er zoveel mogelijk uit als de geraspte courgette nog wat nattig is. Dep daarna de rasp droog met wat keukenpapier, indien nodig.
  • Klop in een kom de eieren, suiker, de inhoud van het vanillestokje of het vanille-aroma met mixer of garde luchtig. Klop vervolgens de olie erdoor.
  • Meng in een andere kom het meel met de bakpoeder, de koekkruiden en het zout. Schep het meel luchtig door het eimengsel. Meng vervolgens de courgette en walnoten door het beslag.
  • Schep vervolgens het beslag in een cakevorm. Zet de cakevorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de cake 60-70 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt als je in het midden prikt. De cake hoort nog wat vochtig te zijn als je er een plak vanaf snijdt.
  • Neem de vorm uit de oven en laat de cake 10 minuten afkoelen. Haal daarna de cake uit de vorm en laat verder afkoelen.
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in