Hoe gaat het met Waarkaniknaardewc.nl?

Gepubliceerd op: 2 februari 2018

Hoe gaat het met Waarkaniknaardewc.nl?

We zijn ruim een jaar geleden samen met patiëntenorganisaties CCUVN, PDSB, Stomavereniging en SPKS gestart met het platform Waarkaniknaardewc.nl. Daar kan iedereen steun betuigen voor de noodzaak van meer openbare toiletten. Bovendien kunnen bedrijven hun toilet aanmelden bij de HogeNood app of Medisch HogeNood app. Deze actie heeft dankzij de 'wildplas' rechtszaak van Geerte Piening een impuls gekregen: er is sindsdien veel media-aandacht voor dit onderwerp. Ook Carlijn Willemstijn, voorzitter van StomaJONG, heeft met haar blog 'Vernederend' veel gemeenten in beweging gezet. Het onderwerp leeft!

Waar kan ik naar de wc

Lobby richting gemeenten en Tweede Kamer

Inmiddels ligt er een lobbyplan en worden er lobbyvrijwilligers geworven. Daarnaast bestaat al een redelijk overzicht van de lopende lokale initiatieven en zijn de eerste contacten met gemeenten en ondernemersverenigingen gelegd. De MLDS gaat nu de gesprekken met gemeenten en de Tweede Kamer een flinke zwengel geven. Bovendien voert de MLDS gesprekken met andere organisaties die de roep om meer toiletten zouden kunnen versterken binnen een bredere ‘Toiletalliantie’.

Op zoek naar ervaringsverhalen

De volgende stappen zijn een training voor de lobbyvrijwilligers en het schrijven van informatiemateriaal. Voor het indienen van een zwartboek en petitie bij de Tweede Kamer over de noodzaak van meer openbare toiletten is de MLDS op zoek naar ervaringsverhalen. Verhalen over slechte én goeie ervaringen met het gebruik van toiletten bij winkels, horeca en instellingen. Verhalen kun je mailen naar sandrahelmus@mlds.nl.

toilet deuren

Verkiezingen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart gaan de lobbyvrijwilligers gesprekken voeren met (kandidaat-)raadsleden, wethouders en (na de verkiezingen) met de onderhandelaars van de nieuwe coalities. We hopen natuurlijk op veel passages als “De gemeente gaat de komende vier jaar geld uittrekken voor het neerzetten van openbare toiletunits. We gaan ook samen met de horeca, detailhandel en supermarkten een plan maken om elke 500 meter een opengesteld toilet te krijgen”. Vragen over ons initiatief? Mail naar ivothonon@mlds.nl.

Wil je je ook aanmelden als vrijwilliger om lobbygesprekken in jouw gemeente te voeren? Of wil je op een andere manier bijdragen aan ons doel om meer openbare of opengestelde toiletten te realiseren? Neem dan contact op met ivothonon@mlds.nl.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven