Het succes van vroegdiagnostiek

Gepubliceerd op: 6 april 2019

Het succes van vroegdiagnostiek

Dat vroege opsporing werkt, toont het bevolkingsonderzoek darmkanker aan. In de eerste vier jaar werden ruim 14.000 darmkankers gevonden via een ontlastingstest.

Vroege opsporing slokdarmkanker

Online magazine met feiten, ervaringen en het belang van vroegdiagnostiek bij slokdarmkanker.

Slokdarmkanker magazine

Download gratis

Jaarlijks krijgen 14.000 mensen de diagnose darmkanker, mannen vaker dan vrouwen. De ziekte eist 7 levens per dag. Toch gloort er hoop: dankzij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt de ziekte steeds eerder ontdekt. En in een vroeg stadium is darmkanker goed te behandelen. 5 feiten over de  vroege opsporing van darmkanker.

1. Grote paarse enveloppe

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) voert het bevolkingsonderzoek uit. Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen een grote, paarse enveloppe in de brievenbus met daarin een ontlastingstest. Die opvallende enveloppe verklaart misschien dat driekwart van de ontvangers ook meedoet aan het bevolkingsonderzoek, daarmee scoort Nederland internationaal hoog.

bevolkingsonderzoek
Hans Kaashoek

2. 14.000 keer opgespoord

In 2018 belandde de paarse enveloppe bij ruim 2 miljoen mensen op de mat. Het bevolkingsonderzoek red dus duizenden levens per jaar. Van 2014 tot en met 2017 werd bij 14.084 mensen darmkanker opgespoord.

3. Stevige lobby

Het bevolkingsonderzoek is in 2014 ingevoerd. Om te komen tot een landelijk preventief screeningsonderzoek zijn haalbaarheidsstudies nodig en moet het belang van zo’n onderzoek bij veel mensen tussen de oren zitten. De Maag Lever Darm Stichting heeft zich destijds hard gemaakt voor invoering van het onderzoek.

4. Nóg meer signaalstoffen

Het bevolkingsonderzoek kan nog verder verbeteren. Zo kijkt de huidige ontlastingstest in het bevolkingsonderzoek naar de aanwezigheid van bloedsporen. Maar er zijn andere eiwitten die te maken hebben met beginnende darmkanker. Met een nieuwe en betere test in de toekomst kunnen we zo mogelijk nog meer levens redden.

5. Poliepen te lijf

Darmkanker ontstaat uit poliepen, uitstulpingen aan de binnenwand van de darm. Cellen in kwaadaardige poliepen kunnen doorgroeien tot darmkanker. Via een coloscopie (darmkijkonderzoek) wordt bekeken of er poliepen of tumoren aanwezig zijn. Afhankelijk daarvan wordt een eventuele behandeling van darmkanker gekozen.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven