Gepubliceerd op: 31 juli 2018

Heb jij het tofste openbare toilet van Nederland?

Maag Lever Darm Stichting lanceert verkiezing Tofste Toilet van Nederland

Sinds deze week is de verkiezing van het Tofste Toilet van Nederland van start. Hiermee vraagt de Maag Lever Darm Stichting samen met patiëntenverenigingen en partners op een ludieke manier aandacht voor het tekort aan openbare toiletten. Crohn-patiënt Ricardo de Koning roept eigenaren van winkeliers, horeca en openbare gebouwen op om een toilet met de wauw-factor aan te melden bij de HogeNood app en mee te doen. Bekijk de video.

Tofste toilet van NL screenshot

Winkeliers en horeca ondernemers in het zonnetje

Ricardo de Koning: “Ik ben zelf Crohn-patiënt en ondervind regelmatig hoe vervelend het is dat er nauwelijks toiletten in de buurt zijn als ik onderweg ben. Met de Verkiezing Tofste toilet van Nederland willen we de winkeliers en horeca-ondernemers in het zonnetje zetten die hun toilet openstellen voor iedereen die hoge nood heeft. Hopelijk is het toiletprobleem over een paar jaar opgelost.”

"Ik ervaar zelf regelmatig hoe vervelend het is dat er nauwelijks toiletten in de buurt zijn als ik onderweg ben."

 

Het doel van de Maag Lever Darm Stichting is om binnen 5 jaar overal voldoende openbare toiletten te hebben in Nederland. Bernique Tool, directeur MLDS: "Net als Ricardo zijn er miljoenen Nederlanders die openbare toegankelijke toiletten missen in Nederland. Een op de vier buikpatiënten blijft zelfs regelmatig thuis uit angst om geen toilet te kunnen vinden bij hoge nood. Dat moet en kan anders. In veel landen om ons heen is het de normaalste zaak van de wereld om ergens naar binnen te lopen om naar de wc te gaan. Alle acties helpen bij het bereiken van ons doel. Ook dit geweldige initiatief van Ricardo."

Petitie aan Tweede Kamer

Begin april overhandigde de MLDS, CCUVN, de Stomavereniging, De PDSB en SPKS samen met een aantal partners zoals KBO-PCOB, De Zonnebloem, Ieder(in) en Geerte Piening en Carlijn Willemstijn, de Tweede Kamer een petitie. Daarmee zetten ze het schrijnende tekort aan toiletten voor de 2 miljoen buikpatiënten, de 1,5 miljoen blaaspatiënten, maar ook voor ouderen, vrouwen en dagjesmensen op de politieke agenda.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven