Gezonde spijsvertering cruciaal in tijden van corona

Gepubliceerd op: 23 april 2020

Mensen die een betere weerstand hebben, zijn beter in staat om te gaan met de gevolgen van een ziekteverwekker zoals corona. De spijsvertering en het afweersysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Ongeveer 70% van de afweercellen bevinden zich in de darmen. De spijsvertering ondersteunt hiermee het afweersysteem. Door een gezonde leefstijl en gezonde voeding zorg je, ook in deze tijd van het coronavirus, niet alleen voor een gezond gewicht, maar ondersteun je juist ook je weerstand via je darmen.

“Het is goed als mensen zich bewuster worden van de effecten van hun leefstijl op hun darmgezondheid en afweersysteem. Een goede darmgezondheid draagt bij aan een betere weerstand."

- Bernique Tool, directeur MLDS

Foto BT

Het coronavirus kan iedereen in de samenleving treffen. Patiënten met verminderde weerstand moeten extra oppassen. Hun kans op besmetting met het coronavirus is net zo groot als bij mensen met een normale afweer, maar hun kans op een ernstiger verloop met mogelijke extra complicaties is wél groter. Het voorkómen van besmetting met corona blijft prioriteit en daarmee is het voor iedereen belangrijk zich te houden aan de landelijke richtlijnen. Daarnaast is het net zo belangrijk dat mensen een gezonde leefstijl aanhouden. Gezonde voeding heeft daarbij een dubbele rol: ter ondersteuning van een gezond gewicht én een goede darmgezondheid.

Met een goede darmgezondheid het afweersysteem in topconditie
Een goed werkend afweersysteem kan ervoor zorgen dat een virus sneller wordt opgeruimd en dat de klachten milder zijn, of zelfs helemaal niet optreden. Het lichaam van de meeste mensen kent het coronavirus dat nu rondgaat niet. Niemands afweersysteem heeft eerder tegen deze indringers gevochten. Daarom worden helaas zoveel mensen ziek. De conditie van je afweersysteem is afhankelijk van verschillende factoren waar je geen invloed op hebt, zoals genen en omgeving. Waar je wel wat aan kunt doen, is zorgen voor een goede darmgezondheid door een gezonde leefstijl.

Immunoloog en celbioloog Huub Savelkoul van de Wageningen Universiteit (WUR) beaamt dat:

“Zolang er geen vaccin is, zal een groot deel van de Nederlandse bevolking besmet kunnen worden met het coronavirus en dus ook ziek kunnen worden. Hoe ziek iemand wordt, verschilt per persoon. Hoewel je er dus niet mee voorkomt dat je ziek wordt, kun je wel goed voor je darmgezondheid zorgen en daarmee je afweersysteem verbeteren. Een gezonde leefstijl helpt niet alleen om gezond blijven, maar zorgt er ook voor dat je sneller herstelt van infecties of besmettingen, zoals het coronavirus.”

Huub 2018

Microbioom en het coronavirus
De gezondheid van een persoon is mede afhankelijk van iemands leefstijl en de spijsvertering speelt daarin een cruciale rol. De spijsvertering doet meer dan het lichaam voorzien van belangrijke voedingstoffen. In onze darmen huist namelijk een miljoenenbevolking aan microben, zoals bacteriën. Dit microbioom helpt onder andere bij de groei en deling van afweercellen. Zo helpt het microbioom mee om een groot en sterk leger paraat te hebben om ziekteverwekkers tegen te gaan. Het microbioom houdt enorm van voedingsvezels en hangt samen met de darmgezondheid. Vezelrijke, onbewerkte en gevarieerde voeding met bijvoorbeeld volkorengraanproducten, noten, groente en fruit, zorgen voor een goede vezelinname.

Het coronavirus zorgt ervoor dat mensen, nog meer dan voorheen, zich bewust moeten zijn van hun gezondheid, voeding en leefstijl. Bernique Tool, directeur MLDS, vult aan:

“Ik hoop dat mensen, ook als straks het virus onder controle is, zich bewust blijven van een gezonde leefstijl en beter voor hun spijsvertering zorgen.”

Download de gratis minigids '10 tips voor een gezonde spijsvertering'

Goed voor je spijsvertering zorgen is altijd belangrijk. Maar nu het coronavirus over de wereld raast al helemaal. Je spijsvertering en afweersysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Een goede darmgezondheid hangt daarmee samen. Hoe dat precies zit, lees je in deze minigids.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven