Extra's bij uw voeding

Als u gezond en gevarieerd eet, krijgt u alle voedingsstoffen binnen die u nodig heeft. Soms is het echter verstandig om naast uw voeding iets extra’s te gebruiken. Dit wordt ook wel een voedingssupplement genoemd. Voedingssupplementen zijn geen medicijnen. Voedingssupplementen zijn voedingsmiddelen in een geconcentreerde vorm. Voorbeelden van voedingssupplementen zijn vitaminepillen, vezelpreparaten of probiotica.

In onderstaande gevallen kan het gebruik van voedingssupplementen nuttig zijn:

  • Als u (tijdelijk) niet in staat bent om gezond en gevarieerd te eten. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent.
  • Als u door ziekte bepaalde voedingsstoffen niet goed opneemt, of als u door een eerdere ziekte tekorten heeft aan belangrijke voedingsstoffen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen met een (chronische) spijsverteringsziekte, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie.
  • Als u langdurig medicijnen gebruikt, waardoor bepaalde voedingsstoffen niet goed opgenomen worden. Dit geldt onder andere voor mensen die langdurig de ontstekingsremmer prednison gebruiken. Als gevolg hiervan hebben deze patiënten een verhoogde kans op botontkalking. Het slikken van extra calcium is dan nodig.
  • Als u bepaalde klachten heeft, waarbij voedingssupplementen kunnen helpen. Uw arts kan u hierover informeren. Bij sommige darmklachten kan bijvoorbeeld het gebruik van extra vezels helpen om de klachten te verminderen. De voorkeur gaat in eerste instantie uit naar het extra gebruiken van vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten. Als dat niet voldoende helpt, dan kunt u producten gebruiken waar extra vezels aan toegevoegd zijn.
  • Voor jonge kinderen, zwangere vrouwen of ouderen kan het gebruik van voedingssupplementen zinvol zijn.

Aanvulling op de normale voeding
In sommige gevallen kan het gebruik van voedingssupplementen dus zinvol zijn. Voor verreweg de meeste mensen geldt echter: eet gezond en gevarieerd, dan is het gebruik van een voedingssupplement niet nodig. Het eten van ‘gewone’ voedingsmiddelen heeft de voorkeur boven het gebruik van voedingssupplementen. In fruit zitten behalve vitamines ook veel andere voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en mineralen. Een vitaminepil slikken is dus niet hetzelfde als het eten van een sinaasappel. Hetzelfde geldt voor vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkorenbrood. In volkorenbrood zitten naast vezels ook andere belangrijke voedingsstoffen. Het is dus niet goed om het volkorenbrood te vervangen door een vezelpreparaat.

Hetzelfde geldt voor andere voedingssupplementen: het is altijd een aanvulling (supplement) op de normale voeding en geen vervanging. Op deze website vindt u meer informatie over het gebruik van extra vezels of probiotica. Meer informatie over het gebruik van andere voedingssupplementen vindt u op de website van het Voedingscentrum. Wilt u persoonlijk advies over het gebruik van voedingssupplementen bij een bepaalde klacht of ziekte? Neem dan contact op met uw arts of een diëtist.

Doneer