Extra's bij uw voeding

Als u gezond en gevarieerd eet, krijgt u alle voedingsstoffen binnen die u nodig heeft. Soms is het echter verstandig om naast uw voeding iets extra’s te gebruiken. Dit wordt ook wel een voedingssupplement genoemd. Voedingssupplementen zijn geen medicijnen. Voedingssupplementen zijn voedingsmiddelen in een geconcentreerde vorm. Voorbeelden van voedingssupplementen zijn vitaminepillen, vezelpreparaten of probiotica.

In onderstaande gevallen kan het gebruik van voedingssupplementen nuttig zijn:

Aanvulling op de normale voeding

In sommige gevallen kan het gebruik van voedingssupplementen dus zinvol zijn. Voor verreweg de meeste mensen geldt echter: eet gezond en gevarieerd, dan is het gebruik van een voedingssupplement niet nodig. Het eten van ‘gewone’ voedingsmiddelen heeft de voorkeur boven het gebruik van voedingssupplementen. In fruit zitten behalve vitamines ook veel andere voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en mineralen. Een vitaminepil slikken is dus niet hetzelfde als het eten van een sinaasappel. Hetzelfde geldt voor vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkorenbrood. In volkorenbrood zitten naast vezels ook andere belangrijke voedingsstoffen. Het is dus niet goed om het volkorenbrood te vervangen door een vezelpreparaat.

Hetzelfde geldt voor andere voedingssupplementen: het is altijd een aanvulling (supplement) op de normale voeding en geen vervanging. Op deze website vindt u meer informatie over het gebruik van extra vezels of probiotica. Meer informatie over het gebruik van andere voedingssupplementen vindt u op de website van het Voedingscentrum. Wilt u persoonlijk advies over het gebruik van voedingssupplementen bij een bepaalde klacht of ziekte? Neem dan contact op met uw arts of een diëtist.

Doneer
7 oktober is Deltaplan Ameland
Doneer nu voor onderzoek naar alvleesklierkanker.
Doneer nu
Al meer dan €90.000 opgehaald