Boek onder de loep

Boek onder de loep

Een boek vol luchtige, toegankelijke en hilarische verhalen over darmen, poepen en de spijsvertering. Met haar bestseller 'De mooie voedselmachine' (vertaald van “Darm mit Charme”) schrijft de 24-jarige Duitse geneeskunde studente Giulia Enders over deze wondere wereld die van essentieel belang is voor een gezond leven. Veel Nederlanders praten niet zo graag over darmzaken, maar dit boek laat ons zien dat je aandacht mag hebben voor je darmen, want zoals Enders stelt: ‘De darm is geweldig!’

De Maag Lever Darm Stichting heeft vier experts uitgenodigd om een deel van het boek 'De mooie voedselmachine' onder de loep te nemen. Vanuit passie en bevlogenheid met hun vak gaan zij in op één van de onderwerpen uit het boek. In een serie van vier worden deze stukken hier achtereenvolgens gepubliceerd.

voedselmachinemetvergrootglas

Deel 1: Poepstress - Vera Rempe

Hoe poepen we tegenwoordig, en waarom gaat dat soms mis? Vera Rempe, chirurg en proctologe schrijft hierover. Wat is poepstress? En hoe werken de zogenoemde bekkenbodemspieren? In deel 1 van deze serie ‘Boek onder de loep’ vindt u antwoorden op deze vragen en belicht Vera Rempe haar kijk op het hoofdstuk over verstopping uit "De mooie voedselmachine".

voedselmachine-strip(1)
Darm-mit-Charme-Intagram_Ankündigungsposting

Deel 2: Het tweede brein - Wouter de Jonge

Zijn de darmen ons tweede brein? Met bijna net zoveel zenuwen als de hersenen werken de darmen op hun wonderbaarlijke eigen wijze. Welke overeenkomsten heeft dit tweede brein met ons echte brein? Wat doet stress met onze darmen? Wouter de Jonge, hoogleraar experimentele neuro-gastroenterologie schrijft hierover in deel 2 van de serie ‘Boek onder de loep’ en belicht hiermee het hoofdstuk over hersenen en de darmen uit "De mooie voedselmachine".

Deel 3: Het immuunsysteem - Marjolein van Egmond

De darmen van een mens bevatten een ontelbare hoeveelheid bacteriën, en dagelijks krijgen we ook nog eens heel veel bacteriën binnen via onze voeding. Hoe zorgt ons lichaam voor een goede afweer en een gezonde balans van al deze bacteriën? En wat gaat er soms wel eens mis? Een gezond immuunsysteem zorgt ervoor dat we niet ziek worden van deze bacteriën, maar afwijkende immuunreacties kunnen juist leiden tot problemen. Marjolein van Egmond, hoogleraar Oncologie en Ontsteking, schrijft hierover in deel 3 van ‘Boek onder de loep’, waarbij zij in gaat op de aspecten uit het hoofdstuk over het immuunsysteem en onze bacteriën uit "De mooie voedselmachine" van Giulia Enders..

figuur 1
04_Darm-mit-Charme-Intagram-Motorkomplex-aangepast

Deel 4: Zit ik wel goed op de WC - Richelle Felt

Dagelijks bezoeken we het toilet voor een kleine en vaak ook een grote boodschap. Maar zitten we altijd wel goed en ontspannen op het toilet? Wat heeft hier invloed op en wat kan er mis gaan? Richelle Felt schrijft hierover in ‘Zit ik wel goed op de WC’, het vierde en tevens laatste deel van deze serie in ‘Boek onder de loep’. Richelle Felt belicht in dit deel het hoofdstuk ‘Zit ik wel goed op de WC’ uit "De mooie voedselmachine".

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven