Het geheim van darmbewegingen ontdekt

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Het geheim van darmbewegingen ontdekt

Onderzoekers zijn er nu eindelijk achter hoe de spieren in je darmen samenwerken om een soort ritmisch patroon te creëren, wat uiteindelijk zorgt voor betere opname van voedingsstoffen. Het resultaat werd onlangs gepubliceerd in het toonaangevende blad Nature Communications.

Het is waarschijnlijk nooit bij je opgekomen dat darmbewegingen ontstaan door een goed georganiseerde samenwerking tussen spieren, zenuwen en pacemaker cellen. De circulaire spierlaag in je darm trekt zich op een bepaalde plek samen. Deze samentrekking plant zich voort, waardoor de darminhoud langzaam wordt voortgestuwd. Dit wordt ook wel peristaltiek of peristaltische bewegingen genoemd.

Als voedsel de dunne darm binnenkomt, is het belangrijk dat de peristaltiek (tijdelijk) uitgeschakeld wordt zodat je darm alle voedingsstoffen eruit kan halen. Op verschillende plekken in de darm ontstaan ringvormige insnoeringen, die zich niet voortplanten. Ze zorgen ervoor dat de darminhoud op één plaats gehouden wordt en ook gekneed wordt, zodat de darm er alle voedingstoffen uit kan halen.

Mysterieuze werking van de darm ontrafeld
Onderzoekers hebben nu uitgevonden dat niet-voortplantende ringvormige insnoeringen kunnen ontstaan, doordat niet één, maar twee sets van pacemakers samenwerken om een specifiek bewegingspatroon te creëren die opname van voedingstoffen optimaliseert. Pacemakers zijn groepjes cellen, die de darmspiercellen ertoe aanzetten om periodiek samen te trekken. Als twee sets van pacemakers samenwerken, zorgen die er voor dat de darminhoud op één plek blijft en gekneed wordt, zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

De onderzoekers vergelijken het met een steen die je in het water gooit. Hierdoor ontstaan golven die steeds verder uitdijen (peristaltiek). Maar als je een tweede steen ernaast gooit, ontstaan golven die op en neer gaan maar eigenlijk op dezelfde plek blijven.

In de darmen ontstaat dus ook een soort ritmisch samentrekkingspatroon dat ervoor zorgt dat het voedsel een poosje op dezelfde plaats blijft. Opvallend is dat ringvormige insnoeringen ook ontstaan in darmen nadat het volledige zenuwstelsel is uitgeschakeld. De darmspieren worden dus alleen aangestuurd door de sets van pacemakers in de darmwand. Onderzoekers willen nu uitzoeken wanneer deze pacemakers geprikkeld worden, bijvoorbeeld door bepaalde voedingsstoffen of door het uitzetten van de darmwand (omdat voedsel passeert).

Belang van dit onderzoek
Dankzij dit onderzoek hebben wetenschappers nieuwe aanknopingspunten voor het ontwikkelen van medicijnen, met als doeleinde de pacemaker cellen te beïnvloeden. Bijvoorbeeld voor aandoeningen als diarree en verstopping of voor mensen die te weinig voedingsstoffen opnemen in de darmen. Mogelijk zijn de ringvormige insnoeringen bij deze aandoeningen overactief of juist te traag. Ook zou het een oplossing kunnen bieden voor mensen die vaak last hebben van darmkrampen. Het wordt nu ook belangrijk om de bewegingen van de dunne darm te bestuderen in patiënten om de juiste diagnose te stellen.

Naar boven