Galwegen draineren beter via de mond

Gepubliceerd op: 23 december 2015

Galwegen draineren beter via de mond

Als de galwegen verstopt raken als gevolg van kanker, zijn die op twee manieren met een slangetje te openen. Een slangetje dat naar binnen gaat via de mond werkt het best, omdat bijwerkingen minder voorkomen.

De lever produceert gal. Via de galwegen komt deze vloeistof in de dunne darm om daar te helpen bij de vertering van vet. Het laatste deel van de galweg voert door de alvleesklier. Bij kanker aan de binnenkant van de galweg of in de alvleesklier kan de galweg verstopt raken. Het gal dan kan niet meer verder. Dat leidt tot allerlei klachten en als het niet behandeld wordt tot ernstige leveraandoeningen.

Draineren van de galwegen
De verstopping van de galwegen is succesvol te behandelen met een slangetje waar de gal doorheen kan, ook wel galdrainage genoemd. Dat slangetje kan via de huid op de buik of via de mond, slokdarm en maag ingebracht worden. Het slangetje via de huid lijkt technisch iets succesvoller, blijkt uit een recente studie. Maar nu is voor het eerst een andere belangrijke vraag onderzocht. Welke behandeling geeft de minste bijwerkingen, zoals bloedingen, infecties en lekken?

Via de huid meer bijwerkingen
Amerikaanse wetenschappers keken naar de gegevens van 7445 mensen met alvleesklierkanker of kanker aan de binnenkant van de galweg.

In totaal kreeg 12% bijwerkingen van het draineren via de huid en 9% van het draineren via de mond. Bij alvleesklierkanker kwamen zelfs twee keer zoveel bijwerkingen voor bij draineren via de mond.

Verschil kanker galweg of alvleesklier
Bij galwegkanker was het verschil minder groot. Draineren via de huid was zelfs even goed als via de mond in ziekenhuizen die dit vaak deden. Lokale expertise is dus belangrijk bij het kiezen van de behandeling met de minste kans op bijwerkingen. Het is niet duidelijk of dit laatste in Nederland ook geldt. Over het algemeen is draineren van de galwegen via de mond dus de behandeling met de minste bijwerkingen, vooral bij alvleesklierkanker.

Bron: Inamdar, S., Slattery, E., Bhalla, R., Sejpal, D.V. en Trindade, A.J., Comparison of Adverse Events for Endoscopic vs Percutaneous Biliary Drainage in the Treatment of alignant Biliary Tract Obstruction in an Inpatient National Cohort, Jama Oncology, online gepubliceerd op 29 oktober 2015

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven