Fluorescerende verf om galblaas veiliger te verwijderen

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Fluorescerende verf om galblaas veiliger te verwijderen

Groene fluorescerende verf helpt chirurgen de galblaas tijdens een kijkoperatie veiliger te verwijderen. Dankzij deze oplichtende verf zijn de galblaas en galwegen tijdens de operatie veel beter zichtbaar.

De lever produceert galvloeistof, wat wordt opgeslagen in de galblaas. Het galvloeistof wordt vervolgens via de galwegen in de dunne darm uitgescheiden om te helpen bij de vertering van vetten. Als galvloeistof teveel indikt, kunnen galstenen ontstaan. Om galstenen of zelfs de galblaas te verwijderen kan een kijkoperatie worden uitgevoerd.

Het risico dat de galwegen tijdens de operatie beschadigd raken is heel klein. Gemiddeld komt dit maar bij 0,4% tot 0,8% van de gevallen voor. Maar als er iets verkeerd gaat (bijvoorbeeld omdat de galwegen niet goed zichtbaar zijn) kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Daarom blijven artsen op zoek naar methodes om de galblaasoperatie nog veiliger te maken.

Lichtgevend galwegstelsel
Nu is er speciale groene fluorescerende verf om de galblaas en galwegen beter zichtbaar te maken. Met behulp van een speciaal soort gepolariseerd licht geeft deze groene verf licht. In dit onderzoek is deze methode getest bij 184 mensen die tussen 2011 en 2013 een galblaasoperatie moesten ondergaan.

Alle deelnemers kregen 3 kwartier voor de operatie 25 mg groene verf toegediend via een infuus. De verf bindt zich aan eiwitten (voornamelijk albumine) in het bloed, die het richting de lever transporteren. In de lever wordt de verf verwerkt waardoor het uiteindelijk in de galvloeistof terecht komt. Als de verf beschenen wordt met het speciale licht worden de galwegen beter zichtbaar.

Resultaten
Dankzij de groene verf konden artsen in 99% van de gevallen tenminste één onderdeel van de galwegen goed zien. In 83% van de gevallen waren alle onderdelen te zien. De galwegen bestaan namelijk uit meerdere onderdelen waaronder de galblaas, galgangen en levergangen. In 98% van de gevallen was de hoofdgalgang beter zichtbaar, in 96 de gezamenlijke galgang en in 94% de gezamenlijke levergang. Bij geen enkele deelnemer waren de galwegen tijdens de operatie beschadigd geraakt. Ook hoefde niemand een 'open' galblaasoperatie te ondergaan, waarbij de buik helemaal open gemaakt wordt. Na de operatie had maar 3,2% van de deelnemers last van complicaties. De groene verf blijkt dus een veilige manier om de galwegen nog beter zichtbaar te maken tijdens de kijkoperatie.

Conclusie
Dankzij de groene verf konden de artsen de anatomie van de galwegen beter onderscheiden tijdens de kijkoperatie. Zelfs bij mensen met ernstige ontstekingen aan de galgangen. Hierdoor wordt de kans op schade aan het omliggende weefsel tijdens kijkoperaties nog kleiner. De verf had bovendien geen vervelende bijwerkingen. Niemand kreeg bijvoorbeeld last van allergische reacties.

Naar boven