Yvonne, ondernemer, kreeg plotseling darmkanker

'Ik had helemaal geen tijd voor darmkanker'

Yvonne de Paauw leidt samen met man Ben een garagebedrijf. Als Yvonne in september 2013 de diagnose ‘endeldarmkanker’ krijgt, heeft dat consequenties voor iedereen die betrokken is bij Rally en Racing De Paauw. Ze besluit deel te nemen aan onderzoek naar een nieuw soort scan, die een extra operatie voor darmkankerpatiënten overbodig maakt.

"Het begon zomaar. Ik kon niet meer naar de wc. Het leek alsof ik te veel drop gegeten had en ik daardoor een verstopping had. De dokter voelde iets en stuurde me naar het ziekenhuis voor verdere controle. Ik onderging een MRI-scan, CT-scan en als laatste een PET-scan. Toen kwamen ze erachter dat ik een tumor in de endeldarm had met uitzaaiingen naar mijn lever.

‘Er is geen tijd te verliezen', zeiden de artsen. Ze konden pas echt zien wat er aan de hand was als ze me opereerden. Op 7 november ben ik geopereerd aan mijn lever en is er meteen een stoma geplaatst."

LR Final Lenny verkooijen Yvonne Paauw_79A8238

'Ik klaag niet, nooit gedaan'

"Door complicaties moest ik een paar dagen op de intensive care doorbrengen. Ik ben daar goed uitgekomen. Daarna moest ik meteen beginnen met aansterken, want mijn lichaam moest klaar zijn voor de bestralingen en de chemo. Vlak voor kerst begon ik daarmee en daar was ik eind januari mee klaar. In die periode moest ik iedere dag naar het UMC in Utrecht voor bestralingen. 

Op 26 maart ben ik weer geopereerd en is de tumor verwijderd. De stoma is van de rechterkant naar links verplaatst. Sindsdien hobbel ik rustig door. Ik ben er vrij nuchter onder. Het past ook niet bij me om te klagen. Nooit gedaan. Geen tijd voor. Ik heb me wel afgevraagd waarom mij dit moest overkomen. En als je dan ook nog eens zelfstandig ondernemer bent, dan besef je dat je bij ziekte beter voor een baas kan werken in plaats van zelf de baas te zijn."

 

Extra operatie overbodig

‘Ik had het geluk dat mijn schoonzus gepensioneerd is en daardoor tijd had om mij te helpen. Zodra ik weer voor mezelf kon zorgen, ben ik vol overgave het revalidatietraject ingegaan.

Ik heb meegedaan aan een onderzoek dat ertoe moet leiden dat in de toekomst onnodige operaties worden voorkomen. Normaal gesproken moet je namelijk nog een keer geopereerd worden om te kijken of alles oké is.

 

 

Bij mij checken ze dat nu met een heel nieuw soort scan. Ideaal. Mijn buik is al een maanlandschap, dus zonder extra operatie ben ik beter af. Ook qua tijd. Want ik heb wel wat anders te doen."

Mee helpen aan een betere toekomst voor darmkankerpatiënten als Yvonne? Steun het lopende onderzoek naar de nieuwe 7Tesla-MRI-scan, die onnodige operaties voorkomt en de kwaliteit van leven zo verbetert.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven