Willem vocht keihard terug tegen slokdarmkanker

Wij ontvingen in mei 2017 het zeer trieste bericht dat Willem vrij plotseling is overleden. Wij wensen zijn familie en naasten veel sterkte met dit grote verlies en danken Willem voor al zijn betrokkenheid en inzet voor de Maag Lever Darm Stichting.

Willem (50) kreeg twee jaar geleden de diagnose slokdarmkanker. Na een intensief behandeltraject van chemotherapie, bestralingen en een zware operatie is Willem weer aan het werk als luchtverkeersleider – en voetbalt hij weer! “Ik heb tussen de chemo en operatie door zelfs nog gevoetbald. Zwaar, maar het hadden mijn laatste wedstrijdjes kunnen zijn.”

Een paar jaar geleden krijgt Willem de eerste slikklachten, met 48 jaar. “Het broodje kaas dat ik op de voetbalclub at, kreeg ik niet meer weg.” De huisarts denkt aan niet meer dan een ontsteking. “Na zes weken ging ik weer terug naar de huisarts, want de klachten bleven. Ik heb zelf flink aangedrongen op meer onderzoek.” De mdl-arts die dat onderzoek uitvoert, constateert ook alleen een ontsteking. Willem is opgelucht.

Twee maanden later gaat hij terug voor een controle gastroscopie. De mdl-arts constateert dan echter een verdikking en neemt een biopt af. “De arts baalde vreselijk van het feit dat hij de verdikking vanwege de ontsteking niet bij de eerste keer had kunnen waarnemen. Ik wist toen al dat het foute boel was.”

Twee dagen later volgt de diagnose: slokdarmkanker. “Mijn eerste reactie was: ‘oké, en wat gaan we nu doen, wat wordt het traject?’ De arts keek me verbaasd aan, pakte toen zelfs mijn hand even vast en vroeg: ‘Realiseert u zich wel wat ik u vertel? U heeft slokdarmkanker.’

Mijn antwoord: ‘Ja, dat vermoeden had ik al. Maar hoe gaan we nu verder?’”

De arts baalde vreselijk dat hij de verdikking in mijn slokdarm niet had gezien. Ik wist toen al dat het foute boel was.

‘Hoe nu verder?’

Drie weken van onderzoeken en wachten volgen. Willem: “Dit was voor mij de meest onzekere periode, wordt het een tunnel met wel of geen licht aan het einde? In diezelfde periode was ik ook bezig met een interne sollicitatieprocedure. Alleen mijn vrouw en dochter waren op de hoogte van mijn ziekte. Ik wist op dat moment nog niet wat het stadium van mijn tumor was.

Vragen als ‘Hoe zie jij de toekomst met jou als manager?’ zijn best lastig te beantwoorden als je op dat moment niet weet hoeveel maanden je eventueel nog te leven hebt… 

 

Vlak voordat men de beslissing over de vacature moest zou nemen heb ik wel verteld wat ik onder de leden had. Dat vond ik wel zo correct.”

De onderzoeken laten geen uitzaaiingen zien. Groen licht voor een curatieve behandeling. Op stapel staan radiotherapie gecombineerd met chemotherapie gevolgd door een zware operatie. Maar na de eerste chemobehandeling krijgt Willem vreselijke pijn op de borst.

"...Wordt het een tunnel met wel of geen licht aan het einde?"

Willem

Complicaties

Hij blijkt een hartvliesontsteking te hebben, waarschijnlijk als gevolg van de chemo. “Ik was bang dat de chemo en radiotherapie hierdoor stopgezet zouden worden en probeerde zo snel mogelijk te herstellen. Drie dagen later mocht ik wel verder met de bestralingen, maar voordat ik verder mag met de chemo moest ik eerst een fietstest doen. Ik had het gevoel dat ik op dat moment echt voor mijn leven moet fietsen.”

Gelukkig haalt hij de test en het behandeltraject met de chemo mag worden voortgezet. Na vijf chemo-behandelingen en 23 bestralingen krijgt Willem zes weken om te herstellen. “Ik heb ook nog gevoetbald tussendoor. Dat was fysiek wel heel zwaar. Maar ja, dit konden mijn laatste wedstrijdjes wel eens zijn.”

Op 15 oktober wordt Willem geopereerd. Bijna de hele slokdarm wordt verwijderd. Twee derde van de maag wordt omgezet in een buismaag; slechts een derde van de maag blijft over.  “De eerste twee dagen mocht ik nauwelijks bewegen. Ik had zoiets van: ‘Hup, zo snel mogelijk alle slangen eruit.’

Ik heb zelf wel steeds de instelling gehad dat als iemand dit zou kunnen overwinnen, dat ik dat dan zou zijn. Ik ben altijd al een vechter geweest. Wat ik mocht eten probeerde ik meteen. Ook al moest ik dan spugen, dan ging ik daarna toch weer verder met eten. Ik heb maandenlang met een emmertje ernaast gegeten. Ik kan nu alles weer eten en drinken, maar wel minder dan voorheen. Na de operatie ging mijn gewicht van circa 98 kg terug naar 77 kg. Op dit moment is het gewicht weer stabiel op 85 kg.”

Terug naar het leven

“Ongeveer anderhalve maand na de operatie werd ik alweer medisch gekeurd voor mijn werk. De keuringsarts vond het bizar, maar kon niets vinden. Hij heeft me uiteindelijk goedgekeurd.” Even later is Willem weer begonnen met opbouwen van zijn werk. Hij heeft zelfs nog promotie gemaakt tot Teammanager Operations.

Een relatief mooie uitkomst, maar er komt toch nóg een tegenslag Willem’s kant op in die tijd. “Op dezelfde dag van mijn keuring kreeg mijn moeder de diagnose darmkanker. Zij is een maand later overleden.”

Wat de toekomst betreft heeft Willem vooral het plan om te blijven sporten, werken en leuke dingen te doen met zijn vrouw Paula. Ook heeft hij het vliegen weer opgepakt. Sinds maart 2015 doet hij zelfs weer aan stuntvliegen.

DSC4189

Toch is er ook een keerzijde. De rest van zijn leven moet Willem Pantoprazol blijven gebruiken; een maagzuurremmer. En zijn nachtrust is nogal verstoord. “Ik moet de rest van mijn leven schuin slapen omdat er geen afsluiting meer is tussen de maag en de buismaag. Daar ben ik nog steeds niet aan gewend. Dat is heel vervelend.”

‘Pluk de dag’

Willem: “Pluk de dag is mijn motto, al sinds ik dertig jaar geleden naar Libanon ben uitgezonden voor de VN-vredesmacht. Want het leven is heel betrekkelijk. Die instelling heeft mij ook geholpen tijdens mijn ziekte.”

Willem benadrukt dat iedereen de ziekte anders beleeft, ook al zijn de symptomen exact hetzelfde. “Ieder lichaam en geest is anders en reageert ook anders. Maar probeer desondanks positief te blijven!”

Ik heb zelfs nog gevoetbald tussen de behandeling door. Dit konden mijn laatste wedstrijdjes wel eens zijn.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven