VOORBEREIDING OP DE CHEMOKUUR

"Voorbereiden op de chemokuur: hoe is Willem te werk gegaan? "

Na Willems’ operatie aan de tumor aan zijn alvleesklier, had hij maar één doel: zo snel mogelijk weer fit worden. “In een korte tijd verloor ik 20 kilogram lichaamsgewicht. Ik wist dat mij een chemokuur van 24 weken te wachten stond. Ik wilde dus snel weer aansterken”, vertelt hij. Een interview over gezonde voeding, beweging en aanvullende zorg: hoe is Willem te werk gegaan?

“Ik heb niet zoveel met voeding…

…Maar het bleek belangrijker dan ooit tevoren”, aldus Willem. “Ik was enorm afgevallen na mijn operatie. Daar maakte ik mij zorgen om. Ik wilde fit en sterk de chemokuur aangaan. Ik heb geen verstand van voeding, dus kwam via kennissen bij een gespecialiseerd diëtiste, die ook nog iets snapt van sport en bewegen, en oncologie.”

Willem leerde hoe belangrijk voldoende eiwitten in zijn eetpatroon zijn; de bouwstenen van onze spieren. Daar waar hij normaliter zo’n 2.000 tot 2.500 kcal per dag tot zich nam, moest hij deze hoeveelheid omhoog schroeven naar 3.200 kcal. “Ik eet nu drie keer per dag een (grote) maaltijd, en drie keer per dag een (eiwitrijk) tussendoortje. Zo hoop ik weer op gezond gewicht te komen.”

willemblog1

Buiten bewegen

Willem vindt een goede conditie erg belangrijk. “Toen ik wist dat ik een chemokuur zou ondergaan, ben ik vooral zelf gaan kijken hoe ik mijn conditie op peil kan houden en wat haalbaar is. Goed luisteren naar je lichaam is daarin heel belangrijk.

Ik ben zelf gaan kijken hoe ik mijn conditie op peil kan houden. 

Ik woon in het buitengebied en loop graag hard in de natuur. Als ik straks misschien minder fit raak door de bijwerkingen van de chemo, zal ik proberen te blijven wandelen of fietsen voor zover dat gaat. Het lukt mij tot nu toe om dit zelf aan te pakken en anders weet ik dat ik bij mijn behandelcentrum ook voor beweegadvies terecht kan”

Zwakke plek

De voorbereidingen die Willem treft, blijven niet bij voeding en bewegen. “Ik had ooit gelezen dat een chemokuur de weerstand aantast. En dat zwakke plekken in je lichaam daar extra vatbaar voor zijn.

Mijn mond is één van die zwakke plekken, dus maakte ik een afspraak bij de tandarts en zelfs twee bij de mondhygiëniste. Puur om te voorkomen dat ik tijdens mijn chemokuur mondklachten zou krijgen. Ik vond het al heel wat om zo veel te moeten eten, laat staan wanneer je kiespijn hebt! Puur preventieve acties dus, maar beter dat dan gaande weg problemen krijgen.”

Alvleesklierkanker is één van de moeilijkst te behandelen soorten kanker.

Littekenweefsel

Als ‘aandenken’ aan zijn operatie, heeft Willem nu een flink litteken op zijn buik. “Ik had een wat harder plekje in dat litteken.

Een vriendin van mij heeft zelf ook kanker gehad. Zij gaf mij de tip het littekenweefsel te laten masseren door een zogeheten oedeemtherapeut. Dit heb ik één keer laten doen, en wellicht later in het jaar nog een keer. Verder masseer ik het litteken nu af en toe zelf. Ik merk dat ik daar baat bij heb.”

Liefde om je heen

“Je kunt je nog zo goed voorbereiden op een chemokuur, maar het blijft een grote, onzekere periode die voor je ligt. Een liefdevolle omgeving en de steun van naasten, kinderen en vrienden zijn ontzettend waardevol”, schetst hij. “Mijn beste vriend kwam een paar weken na de operatie met twee flessen wijn op bezoek. Het eerste wat hij zei: ‘Deze gaan wij over een paar maanden soldaat maken, bij een heerlijk diner.’ Daar leef ik naartoe, het houdt je op de been.”

Willems' advies

“Neem tips van professionals, artsen en ervaringsdeskundigen om je heen serieus. En ga vervolgens op zoek naar de juiste mensen die je daarbij kunnen helpen. Dat maakt in combinatie met de warmte en liefde van naasten dat ik nu sterk in mijn schoenen sta. Ik ga de komende periode vol goede moed tegemoet.”

 

Dit is het persoonlijke verhaal van Willem. Het verloop van alvleesklierkanker is niet voor iedereen hetzelfde en elke patiënt ervaart zijn of haar ziekte anders. Daarnaast hangt de behandeling en adviezen van de arts af van de persoonlijke situatie.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven