Patricia lééft met colitis, dankzij haar pouch

Patricia is moeder van drie kleine kinderen als ze plotseling ernstige darmklachten krijgt. Ze blijkt colitis ulcerosa te hebben. Zware jaren van onderzoeken, medicijnen, operaties en ambulanceritjes naar het ziekenhuis breken aan. Pas wanneer er een pouch geplaatst wordt, krijgt ze haar leven terug – en kan ze weer volop moeder zijn... En de collecte voor de Maag Lever Darm Stichting in Poeldijk regelen!

In 2005 werd er bij Patricia colitis ulcerosa vastgesteld. Een darmziekte waarbij je dikke darm chronisch ontstoken is. “Toen de ontstekingen begonnen, moest ik constant naar het toilet, daar kwam diarree bij kijken en bloed. Ik was niet altijd op tijd. Dan bracht ik mijn kinderen naar school en liep het zo langs mijn broekspijp naar beneden.”

Renske kreeg colitis ulcerosa. ‘Ik heb moeten leren om weer van mijn lichaam te houden’
Lees hier haar verhaal.

Achttien weken ziekenhuis

Dan besluit Patricia om toch een bezoek aan de huisarts te brengen. “De dokter stuurde me diezelfde dag nog door naar het ziekenhuis. Daar werden onderzoeken gedaan. De conclusie: colitis ulcerosa. Ik kreeg meteen allerlei medicijnen, tot prednison aan toe. Van de meeste weet ik de naam niet eens meer, zo veel waren het er. Maar niets hielp. De ontstekingen gingen niet weg. In anderhalf jaar heb ik wel achttien weken af en aan in het ziekenhuis gelegen door de colitis ulcerosa.”

"Ik voelde me echt een loser als moeder. Ik heb zoveel van mijn kinderen gemist. Dat doet pijn."

patricia-bijgesneden

Pouch

Dan besluiten de artsen dat behandelen met medicijnen geen zin heeft. Haar volledige dikke darm moet eruit. Een stoma komt ervoor in de plaats. Dat maakt het leven lastig voor Patricia. Tot het jaar 2007 aanbreekt en de artsen voorstellen om een ‘pouch’ te plaatsen: een soort namaakendeldarm, gemaakt van een stuk dunne darm, om het lichaam tijdelijk ontlasting in te laten opslaan. Het is een directe verbinding tussen de dunne darm en de anus.

Weer volop leven

“Door die pouch doe ik alles weer: werken, eten, de deur uit gaan, eropuit met mijn kinderen. Zelfs zwemmen doe ik weer. En sinds dit jaar organiseer ik de collecte voor de Maag Lever Darm Stichting, hier in Poeldijk. Ik vind dat heel belangrijk. Stel dat mijn kinderen colitis ulcerosa zouden krijgen als ze wat ouder zijn, dan wil ik niet dat ze moeten doormaken wat ik doorgemaakt heb. Tegen die tijd moet er toch echt een betere en snellere oplossing zijn voor ontstoken darmen. Daarom sta ik helemaal achter het werk van dr. Michal Mokry. Kijk maar naar de wachtkamer van de MDL-arts: die zit altijd vol. Dat moet echt anders."

mokry-en-patricia-bijgesneden

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven