Irene: "Mensen onderschatten vaak wat voeding voor ze kan doen."

Irene (32) is onderwijskundige in een ziekenhuis in Arnhem. Als je haar vijf jaar geleden had gezegd dat ze dit zo goed als pijnvrij kon doen, had ze je waarschijnlijk niet geloofd.

“Als kind had ik altijd last van buikklachten. Ik kon er goed mee leven, maar tijdens mijn studententijd ging het helemaal mis. Wanneer ik iets at leek alle energie naar mijn buik te gaan. Ik kon ieder moment flauwvallen.”

"Het werd zelfs zo erg dat ik een paar maanden mijn studie niet meer kon volgen. Een onzekere periode met veel ziekenhuisbezoeken volgde. Ik heb de meest uiteenlopende en gênante darmonderzoeken gehad. De diagnose? Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Ook bleken mijn darmen wat langer dan normaal te zijn. En in combinatie met mijn in verhouding kleine buikholte is dat geen fijne combinatie. Helaas kunnen ze hier niets aan doen. Hier moet ik mee leren leven, maar zo heeft iedereen wel iets. ‘Kun je er niet gewoon een stuk afhalen?’, vroeg ik de arts. Dat bleek helaas geen optie. Ik heb toen jarenlang op Diclofenac – een ontstekingsremmer en pijnstiller - geleefd. Inmiddels gebruik ik dat zelden meer.

"Bij toeval kwam ik een paar jaar geleden informatie tegen over een speciaal dieet voor PDS-patiënten. Het FODMAP-dieet. Ik ben onder begeleiding van een diëtist dit dieet gaan volgen. Sindsdien gaat het super, ook al vergt het continu aanpassing. Als ik nu naar een restaurant ga, weet ik wat ik wel of niet kan eten. En als het nodig is, lever ik de kok een lijst aan met alles wat (niet) kan. Ook voor vrienden is dat heel handig. Ik volg het FODMAP-dieet nog voor zo ver als nodig is. Dit betekent niet dat ik nooit iets van de ‘verboden lijst’ eet. Maar als ik het dieet volg ben ik zo goed als pijnvrij. Wel vraag ik ieder jaar of de dokter me op alle vitamines en mineralen kan prikken zodat ik in de gaten houd of ik geen disbalans of tekort ergens van krijg."

Aangepast dieet

“Doordat er onderzoek is, weten we dat sommige patiënten baat kunnen hebben bij een aangepast dieet. Maar we weten nog lang niet alles. Helaas zijn er genoeg voorbeelden van spijsverteringsziekten in mijn familie. Het belangrijkste vind ik dat mensen weten dat als ze bereid zijn hun voedingspatroon blijvend aan te passen, dat het kan zorgen voor verdwijning of vermindering van de klachten. Mensen onderschatten vaak wat voeding voor ze kan doen.”

"Daarom ben ik gaan collecteren voor de Maag Lever Darm Stichting. Voor meer onderzoek, maar ook voor een betere voorlichting voor patiënten en hun naasten."

PDS en voeding

Overweeg je zelf te starten met het FODMAP-dieet? Doe dit altijd onder begeleiding van een diëtist. Het is een tijdelijk dieet waarin je er achter kan komen hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsstoffen. Hier vind je meer informatie over het FODMAP-dieet.

Hannie

''Voorheen was ik een echte Bourgondiër, maar nu kan ik nauwelijks nog normaal eten.''

Irene

''Mensen onderschatten vaak wat voeding voor ze kan doen. Bij toeval las ik over een speciaal dieet voor PDS-patiënten: Het FODMAP-dieet.''

Gonneke

''Door de verstopping zit mijn buik me soms letterlijk dwars.''

Jessica

''Ik heb chronisch diarree, waardoor ik telkens naar het toilet moet, en buikpijnaanvallen, waardoor ik soms niet eens kan lopen. Heel erg lastig.''

Iris en Joanne

''Op dit moment gaat nog maar 30% van de PDS patiënten naar een diëtist voor advies, terwijl voeding een belangrijk effect heeft op klachten van PDS''

Meer lezen?

Online voorlichting over PDS

PDS recepten

Keuzehulp PDS

Kenniscentrum PDS

Doneer voor betere zorg en meer begrip!

Samen met artsen en patiënten werkt de Maag Lever Darm Stichting aan een programma voor betere zorg, snellere diagnoses en meer begrip voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Wij kunnen dit niet zonder jouw donatie bereiken. Help jij ons?

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer
Fiets mee van Mond tot Kont
250 km fietsen voor de spijsvertering. Doe je mee?
Schrijf je in