Chris heeft leververvetting

Chris

Chris (45), uitvaartondernemer: zijn lever bleek jaren geleden plotseling vol ontstekingen te zitten... Leververvetting. Een ‘vage’ aandoening, zoals hij het zelf noemt, waarvan de oorzaak bij hem nooit achterhaald is. “Ik moet er mee leren leven. Dat is moeilijk om mee om te gaan. Zeker in mijn business.”

“Het begon jaren geleden, toen de kids nog klein waren. Ik werkte keihard in die tijd, in de landbouw en als vrachtwagenchauffeur. We hadden eindelijk een welverdiende vakantie. In zo’n park met huisjes en een groot zwembad, leuk voor de kleintjes. We kwamen aan op vrijdag, zaterdag ging alles nog oké en op zondag stortte ik helemaal in. Ik werd ‘s ochtends gewoon niet wakker. Ik sliep en sliep en sliep. Had absoluut geen energie meer. Lag alleen maar in bed of op de bank. Dat heeft de hele week nog geduurd. Op de laatste vrijdag mijn baas gebeld dat ik s `maandags eerst een bezoek aan de huisarts wilde brengen omdat ik zo niet kon gaan werken, die maandag naar de huisarts. Ik werd meteen onderzocht.”

small LR Final Chris Kot Yvette Bruinsma_79A4257

Dat Chris moe was, werd eerst geweten aan zijn lange en drukke werkdagen. “Ik werkte dag en nacht en had daarnaast nog 2 kids om voor te zorgen met mijn vrouw. Werken als vrachtwagenchauffeur is ook nog eens behoorlijk zwaar werk.” Er bleek toch iets specifiekers aan de hand. Men dacht eerst aan Pfeiffer, of aan één of andere tropische ziekte omdat we twee keer in Ethiopië waren geweest, maar ook dat werd uitgesloten.

Vanwege Chris’ werk achtergrond dachten artsen daarna meteen aan de chemische bestrijdingsmiddelen waar hij regelmatig mee gewerkt heeft. Die zouden wel eens van invloed op zijn lijf kunnen zijn geweest. “Mijn bloedwaarden-onderzoek werd naar de Universiteit in Wageningen gestuurd om dat te ontdekken. Daar is nooit wat uit gekomen.”

Ondertussen bleef het slecht gaan met Chris. De vermoeidheid bleef, terwijl er onderzoek na onderzoek werd gedaan, zes maanden lang. In het ziekenhuis van Rotterdam kwam hij uiteindelijk terecht voor een leverpunctie.

Dat leverde eindelijk wél een diagnose op. Leververvetting.

LR Final Chris Kot Yvette Bruinsma _79A4007

“Ik blijf die leververvetting houden. Wat ik ook doe, het wordt niet meer of minder."

Leven met leververvetting

Sinds die ene vakantie, de vermoeidheid, de daar op volgende onderzoeken en de uiteindelijke diagnose is er veel veranderd in het leven van Chris.

“Na 20 jaar chauffeur te zijn geweest, wilde ik een beroep met meer inhoud en ben ik van baan veranderd. Dat was ook het advies van mijn arts. Ik ben nu uitvaartondernemer, een heel ander beroep. Het past ook beter bij me nu. Ik kan mijn eigen tijd redelijk indelen, mits er geen directe sterfgevallen zijn.”

Chris werkt nog steeds hard. Maar weet nu in elk geval wanneer hij daar even mee moet stoppen om zijn hoognodige rust te nemen.

"Ik blijf doorgaan tot ik mijn eigen grens bereik. Dan geef ik mezelf pas weer rust. Dat is ook wel gevaarlijk. Doordat je leert leven met de vermoeidheid van leververvetting kun je ook makkelijk te ver en te lang door gaan. Dan ben ik even helemaal op. Op zo’n dag zit ik er helemaal doorheen. Maar dat is een kwestie van bijkomen en weer doorgaan. Ik ben van mezelf een doorzetter, dat scheelt.

Verder heb ik een heel gezonde levensstijl, op advies van mijn dokter. Ik rust wanneer het kan, al lukt dat niet altijd, drink bijna geen alcohol, eet niet te vet en blijf in beweging. Meer kan ik niet doen.”

“Ik ben van mezelf een doorzetter,
dat scheelt."

 

Chris Kot heeft leververvetting, maar is helemaal niet dik. Hoe kan dat? Om die vraag te beantwoorden is onderzoek nodig

- Leverarts Herold Metselaar -

"Onderzoeken, onderzoeken, onderzoeken. Want er valt nog zoveel kennis te vergaren, als het op leveraandoeningen aankomt." Dat meent Dr. Herold Metselaar, hepatoloog (leverarts).

“Neem het geval van Chris Kot, dat is ongelooflijk interessant. Hij heeft leververvetting, maar is helemaal niet dik. Hoe kan dat? Om die vraag te beantwoorden is onderzoek nodig. Onderzoek dat ons lessen laat trekken voor de toekomst - voor de volgende generatie.”

Lees meer over het onderzoek van Metselaar.

Herold Metselaar 48B

 

Frustratie en angst, 'die blijft'

En dat is wel eens frustrerend, dat er niet meer aan te doen valt. De exacte oorzaak van zijn leververvetting is namelijk nooit achterhaald. Daardoor is er ook geen exacte oplossing voor Chris’ aandoening. ‘Gezond leven’ is het devies. En regelmatig op controle gaan. Maar dat lijkt weinig te veranderen.

“Ik blijf die leververvetting houden. Wat ik ook doe, het wordt niet meer of minder. Niemand weet waar het vandaan komt of waar het naartoe gaat. Dat is behoorlijk frustrerend, ja. En beangstigend ook.

In mijn werk zie ik regelmatig wat ziekte met je kan doen. Het zijn vaak mensen die te vroeg zijn gegaan, doordat ze

plotseling heel ziek werden. Daar ben ik ook wel bang voor; dat mijn leververvetting leidt tot een meer ernstige vorm, zoals cirrose, hepatitis of kanker. Dat kan goed gebeuren.”

Daardoor is Chris extra oplettend, als het op zijn gezondheid aan komt. “Laatst had ik opeens zo’n pijn in mijn zij dat ik niet eens goed kon bewegen. Ik dacht meteen ‘dat is mijn lever’. De dokter verwees me meteen door voor een echo in het ziekenhuis. Die kon de volgende dag gemaakt worden, maar toen was het alweer over. Vals alarm deze keer, maar het blijft spannend.

Die onvoorspelbaarheid van mijn ziekte en de angst van wat me kán gebeuren - die blijft. Die neem ik overal mee naartoe.”

Dr. Metselaar onderzoekt leververvetting

Onderzoeken, onderzoeken. Want er valt nog veel kennis te vergaren.

Lees meer

Oorzaak en klachten leververvetting

Leververvetting is een omkeerbaar proces.

Lees meer

Steun ons
onderzoek  

Met een klein bedrag steunt u ons onderzoek naar Leverziekten.

Doneer

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven