Eiwit herstelt beschadigde darmwand

Gepubliceerd op: 23 december 2015

Eiwit herstelt beschadigde darmwand

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een nieuwe manier gevonden om een beschadigde darmwand te herstellen. Dat is goed nieuws voor mensen die darmschade hebben door een darmziekte of door de behandeling van darmkanker.

Darmschade ontstaat als gevolg van een darmziekte of als bijwerking van bestraling en chemotherapie. Dat geeft problemen, omdat de darmwand belangrijke taken heeft, zoals voedingsstoffen opnemen en ziekteverwekkers buiten houden.

Ontwikkeling van nieuwe darmcellen
Stamcellen kunnen de darm herstellen, maar doen dit alleen onder invloed van de juiste stoffen. Het eiwit interleukine-22 (IL-22) blijkt een stof die stamcellen in de darm stimuleert om zich te ontwikkelen tot nieuwe darmcellen. IL-22 wordt geproduceerd door het afweersysteem.

Onbekende rol afweer
Kinderimmunoloog Caroline Lindemans ontdekte deze nieuwe taak van de afweer. Zij testte de stof op gekweekte ‘minidarmpjes’ en ook op muizen.

Haar ontdekking kan leiden tot een nieuwe behandeling die helpt om beschadigd darmweefsel sneller te herstellen.

Nieuwe behandeling
De behandeling heeft ook een ander voordeel ten opzichte van de huidige behandeling met stamcellen van een donor. Cellen van een donor kunnen namelijk worden afgestoten door de ontvanger. Een behandeling met IL-22 kent dit probleem niet. Een eerste studie naar het effect van IL-22 bij mensen gaat komend jaar in de Verenigde Staten van start.

Bronnen: UMC Utrecht umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2015/Interleukine-22-bevordert-herstel-beschadigde-darm, geraadpleegd op 23 december 2015
Lindemans, C.A. en collega’s, Interleukin-22 promotes intestinal-stem-cellmediated epithelial regeneration, Nature 2015, doi:10.1038/nature16460

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven