Eetstoornis bij coeliakie

Gepubliceerd op: 3 oktober 2016

Eetstoornis bij coeliakie

Vrouwen met coeliakie eten vaker te weinig dan vrouwen zonder een aandoening waarbij ze een dieet moeten volgen. Ook hebben ze meer last van eetbuien.Dit stelt een Britse onderzoek naar eetstoornissen onder 497 vrouwen tussen 18 en 69 jaar.

Verstoord eetgedrag of een eetstoornis uit zich vaak in te weinig eten om af te vallen of juist in eetbuien. Bij vrouwen met coeliakie komt verstoord eetgedrag voor bij 1 op de 6, ongeveer net zo veel als bij vrouwen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Onder vrouwen zonder deze aandoeningen is dit 1 op 25. Dit bleek uit een vragenlijst over eetgedrag.

Vaker eetbuien
De deelnemers kregen een aparte vragenlijst over één type eetgedrag, namelijk eetbuien.  Dit gedrag blijkt nog vaker voor te komen dan verstoord eetgedrag in het algemeen. Bij coeliakie en ook bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa gaat het om 1 op de 5 vrouwen. Bij gezonde vrouwen is dit tien keer zo weinig, dus 1 op 50. Eetbuien komen dus duidelijk meer voor bij deze aandoeningen.

Voor mannen onbekend
Aan het onderzoek deden alleen vrouwen mee, omdat het aantal mannen dat zich opgegeven had veel te klein was. Het is dus niet bekend hoe het zit met verstoord eetgedrag bij mannen. Behalve vrouwen met coeliakie, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa deden ook vrouwen met diabetes type 2 mee. Zij hadden ook meer eetbuien dan gezonde mensen, maar minder last van andere vormen van verstoord eetgedrag.

Stress helpt niet mee
Bij alle aandoeningen speelt psychische stress waarschijnlijk een belangrijke rol. Die stress wordt veroorzaakt doordat je een chronische ziekte hebt waarbij je altijd op moet letten wat je eet. Hoe langer je de ziekte hebt en hoe meer stress je hebt, hoe meer kans je hebt op verstoord eetgedrag, vooral als het gaat om eetbuien.

Glutenvrij dieet
Bij coeliakie denken de onderzoekers dat er nog iets anders aan de hand is. Een glutenvrij dieet zorgt namelijk bij de meeste mensen voor gewichtstoename. Sommige glutenvrije producten zijn minder voedzaam en daardoor zou je meer gaan eten. Tegelijk herstelt de darm door het dieet en neemt hij meer op. Aankomen kan een eetstoornis in de hand werken bij sommige mensen.

Bron: Satherley, R-M, Howard, R en Higgs, S, The prevalence and predictors of disordered eating in women with coeliac disease, Appetite 107 (2016) 260-267

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven