Eerste poepbank geopend in Leiden

Gepubliceerd op: 10 februari 2016

Vanaf deze maand is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) gevestigd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Deze fecestransplantatiebank, oftewel ‘poepbank’, biedt uitkomst voor mensen met terugkerende darminfecties: zij krijgen gezonde ontlasting uit de poepbank om hun darmflora te herstellen. 

De NDFB maakt behandeling met donorfeces makkelijker toegankelijk voor artsen en ziekenhuizen in het hele land. De ‘poepbank’ zorgt ervoor dat de feces volgens de richtlijnen gescreend en geregistreerd zijn en verzorgt het transport door heel Nederland.

3000 darmpatiënten helpen

De darminfectie Clostridium difficile komt relatief vaak voor - ongeveer 3000 patiënten per jaar in ziekenhuizen - en ontstaat meestal na een behandeling met antibiotica. Soms zorgt de infectie voor weinig klachten, in andere gevallen levert een infectie meer problemen op.

Bij ongeveer 5% van de patiënten komt een infectie regelmatig terug. Voor deze laatste groep is een fecestransplantatie de enige effectieve behandeling. Fecestransplantaties vinden op dit moment drie tot vier keer per maand plaats in Nederland. De verwachting is dat dit aantal snel stijgt.

 

LUMC-prof. Ed Kuijper van de afdeling Medische Microbiologie: “De effectiviteit van de fecestransplantatie bij patiënten met een Clostridium difficile-infectie is in 2013 bewezen. Sindsdien is de behandeling opgenomen in nationale en internationale richtlijnen.”

Om de bewezen transplantaties mogelijk te maken zijn er echter donoren nodig. En dat is nog niet zo makkelijk. Prof. Kuijper: “Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is. Ik denk dat het een kwestie van wennen is. Donoren bieden patiënten de kans op een laagdrempelige en veilige behandeling tegen een belastende aandoening.”

Poeptransplantaties gebeuren nu 2 tot 4 keer per maand. De verwachting is dat dit aantal snel stijgt.

Donor gezocht: zo werkt het

Wie zijn poep wil doneren bij de poepbank in Leiden krijgt eerst een intakegesprek. Daarbij moeten mensen vragen beantwoorden over onder meer reizen naar verre oorden, ziektes en gebruik van medicijnen. In de tweede ronde wordt de ontlasting van de vrijwilliger gescreend. ,,Daarbij vallen de meesten alsnog af. We willen absoluut voorkomen dat er micro-organismen in de ontlasting zitten die schadelijk kunnen zijn.'' 

Om te doneren, moet je een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen dat de ontlasting opvangt. Vervolgens moet je dit snel naar het lab in Leiden brengen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter, want er is best wat poep voor nodig om iedereen te kunnen helpen. Voor een transplantatie is namelijk 75 gram nodig en de gemiddelde donatie weegt 110 gram.

De donorpoep wordt in Leiden opgeslagen in een grote vriezer van 80 graden onder nul. Kuijper: "Als er dan iemand in bijvoorbeeld Groningen of Deventer een poeptransplantatie wil uitvoeren, verzenden we het op ijs naar het ziekenhuis. Daar kunnen ze het ontdooien, in een koelkast of bij kamertemperatuur."

Het LUMC kan goed meer geschikte donoren gebruiken; er zijn er nu niet meer dan tien. Geïnteresseerden moeten wel in de buurt van Leiden wonen. Het ziekenhuis vraagt geschikte donoren gedurende een bepaalde periode een paar keer per week zo snel mogelijk hun verse poep te komen brengen.

Mensen die feces willen doneren kunnen contact opnemen via info@NDFB.nl.

toilet papier

Transplantatie óók mogelijke oplossing IBD-patiënten

De NDFB biedt in de toekomst ook de mogelijkheid wetenschappelijk onderzoek te doen naar verbetering van de behandeling, de optimale samenstelling van de maag-darmflora en naar de toepassing van fecestransplantaties bij andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, chronische ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa), de aanwezigheid van resistente bacteriën en darmklachten na een infectie.

Dr. Cyriel Ponsioen was degene die de mogelijkheden van poeptransplantaties een aantal jaar geleden onderzocht, gesubsidieerd door de Maag Lever Darm Stichting. Hij hoopt met eenzelfde techniek in de toekomst meer dan 20.000 IBD-patiënten te kunnen helpen.

Meer weten?

  • De fecesbank komt donderdag 11 februari aan bod in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu op NPO2 om 19.20 uur.
  • Meer weten over het Maag Lever Darm Stichting poeptransplantatie-IBD-onderzoek van dr. Ponsioen? Lees het hier.

Bron: Maag Lever Darm Stichting, LUMC

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven