Eerder wegbranden voorkomt slokdarmkanker bij Barrett-slokdarm

Gepubliceerd op: 23 december 2014

Eerder wegbranden voorkomt slokdarmkanker bij Barrett-slokdarm

Het was al bekend dat wegbranden van afwijkend slokdarmweefsel een effectieve manier is om slokdarmkanker bij een Barrett-slokdarm te voorkomen. Maar nu blijkt dat dit ook goed werkt als je het al in een eerder stadium toepast bij mild afwijkend slokdarmweefsel.

Een Barrett-slokdarm is één van de belangrijkste risico's voor slokdarmkanker. Een Barrett-slokdarm ontstaat als je langdurig last hebt van brandend maagzuur. Hierdoor verandert het onderste gedeelte van het slijmvlies in de slokdarm in slijmvlies dat lijkt op dat van de maag en dunne darm. De kans is groot dat hier op termijn ook kwaadaardige cellen tussen groeien die slokdarmkanker veroorzaken.

Controle of wegbranden
Om het risico op slokdarmkanker te verkleinen, moeten mensen met een Barrett-slokdarm 1 tot 2 keer per jaar op controle. Dan wordt met een flexibele slang (endoscoop) de binnenkant van de slokdarm gecontroleerd. Als er veel afwijkende cellen zijn, kan het Barrett-weefsel worden weggebrand (radiofrequente ablatie). Hierbij wordt het bovenste laagje weefsel sterk verhit waardoor het afsterft, zodat het oorspronkelijke slokdarmslijmvlies kan terug groeien.

Onderzoek
Tot nu toe werd wegbranden alleen toegepast bij afwijkende cellen. Maar bij mensen met licht onrustige cellen (een voorstadium voor afwijkende cellen) is deze techniek nog niet onderzocht. In dit onderzoek werden 2 groepen mensen vergeleken met Barrett-slokdarm en licht onrustige cellen. De eerste groep kreeg standaard de jaarlijkse controles en bij de andere groep werd het weefsel weggebrand. In totaal deden 136 mensen mee aan het onderzoek.

Resultaten
In de controlegroep ontwikkelden 12 mensen binnen 2 jaar onrustige cellen en kregen 6 mensen slokdarmkanker. In de groep waarbij het weefsel werd weggebrand, kreeg slechts één patiënt in dezelfde periode slokdarmkanker. Het wegbranden zorgde niet voor vervelende complicaties.

Het vroegtijdig wegbranden van onrustig weefsel is dus erg succesvol bij mensen met een Barrett-slokdarm. Omdat er zo'n groot verschil was tussen beide groepen, is het onderzoek eerder stopgezet. Zodat mensen uit de controlegroep ook gebruik konden maken van het wegbranden.

Toekomst
Het preventief wegbranden van onrustig weefsel bij een Barrett-slokdarm werkt erg goed. Het verlaagt het risico op slokdarmkanker met maar liefst 25%. Deze behandeling is bovendien erg veilig en heeft vaak weinig complicaties tot gevolg. De onderzoekers hebben daarom besloten de richtlijnen te laten aanpassen zodat wegbranden voortaan eerder wordt toegepast bij mensen met een Barrett- slokdarm.

Naar boven