Een blik terug op 2017 – en een blik vooruit

Gepubliceerd op: 23 januari 2018

Een blik terug op 2017 - en een blik vooruit!

In 2018 blijft de bestrijding van spijsverteringsziekten ons speerpunt. Onze droom: iedereen een gezonde buik! Daarom financieren we onderzoek naar ruim 200 verschillende buikaandoeningen. Hieronder een paar voorbeelden. Helpt u mee het mogelijk te maken?

divider_onderzoek

Direct de juiste diagnose
Snelle en innovatieve maag-, darm-, leverdiagnostiek is essentieel voor een goede behandeling. Zo komt een levensbedreigend darminfarct (afstervende darm) op de spoedeisende hulp vaak voor. Razendsnelle diagnose is dan noodzakelijk. Een darminfarct is nu nog lastig te herkennen. Door een patroon van stoffen in het bloed en in de uitademingslucht van patiënten vast te stellen, wil dr. Lenaerts de diagnose versnellen en verbeteren.

Betere behandeling ziekte van Crohn
Prof. dr. Bouma doet onderzoek naar behandeling met het medicijn methotrexaat (MTX) voor patiënten met de ziekte van Crohn. MTX hoeft maar één keer per week gegeven te worden, is sneller werkzaam en heeft minder bijwerkingen dan de huidige gebruikte behandelingsmethode. Met dit onderzoek wil Bouma de klachten van patiënten verminderen door te kijken naar wat de juiste dosering van MTX moet zijn.

Lees hier meer over de onderzoeken naar vroege opsporing die we in 2018 financieren.

Eerdere opsporing alvleesklierkanker
Per jaar overlijden ruim 2400 mensen aan de zeer agressieve ziekte alvleesklierkanker. Prof. dr. De Kok onderzoekt of, en op welke wijze, preventieve controle van mensen met een verhoogd risico op alvleesklierkanker zinvol is. Doel is eerdere opsporing en behandeling, met hopelijk een betere kans op overleving. Hiermee zetten we een stap vooruit in de kennis van alvleesklierkanker.

Lees hier meer over de onderzoeken naar spijsverteringskanker die we in 2018 financieren.

Onderzoek

Voorlichting en nieuws

  • Een op de vier buikpatiënten blijft regelmatig thuis, uit angst geen toilet te kunnen vinden. We vroegen regelmatig aandacht voor het structurele tekort aan openbare toiletten.
  • Zevende editie van de Zuiderzee Klassieker (30 september) met meer dan 1000 fietsers en bijna 200.000 euro opbrengst voor wetenschappelijk onderzoek.
  • Ruim 60.000 mensen bekeken de 4 live Facebook-voorlichtingsvideo’s over spijsverteringsziekten zoals darmkanker en IBD.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven