Een appeltje beschermt tegen kanker

Gepubliceerd op: 23 december 2015

Een appeltje beschermt tegen kanker

Groente en fruit verlagen het risico op kanker. Een Nederlandse studie laat zien om welke vormen van kanker het gaat. Ook blijken sommige groenten en fruit meer effect te hebben dan andere.

De onderzoekers volgden 5000 mensen vanaf 1986, die toen 55 tot 69 jaar oud waren. Uiteindelijk kregen 515 mensen hiervan kanker in de mond, het bovenste deel van de slokdarm of in het strottenhoofd. Roken en alcohol zijn bekende risico’s voor deze vormen van kanker. Groenten en fruit blijken juist te beschermen.

Gunstige invloed groente en fruit
Het eten van groente, en ook peulvruchten, zoals bonen en linzen, verlaagde het risico op mondkanker, kanker in het bovenste deel van de slokdarm en in het strottenhoofd. Groente beschermt tegen alle drie de kankers ongeveer even veel. Fruit had ook effect op de drie vormen van kanker, maar de gunstige invloed was het sterkst bij mondkanker.

Andere risico’s
Mensen die veel groente en fruit eten, leven vaak ook in andere opzichten gezonder. Misschien roken ze minder en drinken ze minder vaak alcohol.

Maar ook als de ongezonde invloed van roken en drinken niet meetelde, bleef groente en fruit bescherming bieden.

Gezondste groente en fruit
De onderzoekers achterhaalden ook welke groente- en fruitsoorten de meest bescherming boden. Rauwe bladgroenten en citrusfruit zouden het best zijn. Maar andere onderzoekers noemen vaak andere soorten groente en fruit voor de beste bescherming tegen kanker. Variatie is dus belangrijk om alle gezonde stoffen uit groente en fruit binnen te krijgen.

Bron: Maasland, D.H.E., Van den Brandt, P.A., Kremer, B., Goldbohm, R.A., Schouten, L.J., Comsumption of vegetables and fruits and risk of subtypes of head-neck cancer in the Netherlands Cohort Study, International Journal of Cancer: 136 E396 - E409 (2015)

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven