Dierproeven

Gepubliceerd op: 11 april 2019

Dierproeven

De Maag Lever Darm Stichting strijdt met en voor patiënten tegen de sterfte, schaamte, onzekerheid, pijn, angst, isolement of onmacht die gepaard gaan met ziekten aan de spijsverteringsorganen. Wij zetten ons daarom in voor het zoveel mogelijk voorkomen of vroegtijdig signaleren van deze aandoeningen, net als voor een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Wetenschappelijk onderzoek is daarvoor noodzakelijk, en soms is proefdieronderzoek daarbij wettelijk verplicht. Samen met andere partijen zoeken we actief naar alternatieven.

In een klein deel van het onderzoek (<5%) dat de Maag Lever Darm Stichting financiert, wordt uit noodzaak dierproeven gebruikt. Begin 2019 geldt dat voor vier van de negentig lopende onderzoeken. Maar we willen zo min mogelijk dierproeven en werken ernaar toe dat ze niet meer nodig zijn.

Investeren in alternatieven
Daarom investeren we binnen de Samenwerkende Gezondheidsfondsen in nieuwe onderzoeksmethoden die zo min mogelijk belastend zijn voor dieren. Ook stimuleren we alternatieven voor dierproeven.

Gezamenlijk standpunt
Het standpunt over dierproeven van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen in het kort:

  • We financieren alleen het beste en belangrijkste onderzoek
  • We steunen het beleid van de overheid rond ‘3V-alternatieven’ voor dierproeven (Vervangen, Verminderen en Verfijnen)
  • We streven naar het gebruik van alternatieve meet- en testmethoden op basis van menselijke cellen of ‘organen-op-een-chip’. Ook investeren we in (door)ontwikkeling van deze technieken
  • We zetten ons actief in voor dierproefvrije innovaties, en steunen de ambitie van de overheid dat Nederland in 2025 op dit gebied wereldleider is

Lees hier het standpunt van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen over dierproeven.

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven