Darmonderzoeker Ayla Turan wint Radboud Talks 2018

Gepubliceerd op: 30 april 2018

Darmonderzoeker Ayla Turan wint Radboud Talks 2018

Ayla Turan, arts-promovendus bij de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het Radboudumc, won vorige week de derde editie van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks. De expertjury beoordeelde haar pitch over het voorkomen van bloedingen na het verwijderen van poliepen in de darm, als beste van de avond. Ook de uitverkochte zaal beoordeelde haar pitch als beste van de avond.

Ayla-Turan

Ayla Turan won de hoofdprijs bestaande uit een persoonlijk wetenschapscommunicatiebudget van 1000 euro in een uitverkochte zaal van LUX Nijmegen. Turan onderzoekt, mede dankzij financiële steun van de Maag Lever Darm Stichting, of minuscule clips bloedingen in de darm kunnen voorkomen, samen met het onderzoeksteam van Dr. Erwin van Geenen. Ze is als arts gefascineerd door onze darmen. Binnen het landelijk screeningsprogramma voor darmkanker sturen ouderen poepsamples op die in het lab worden gecontroleerd op bloed. Bloed kan wijzen op de aanwezigheid van poliepen, een mogelijk voorstadium van darmkanker.

Uitgepoept

Artsen kunnen poliepen tijdens een kijkonderzoek van de darm verwijderen, maar die operatie is niet zonder risico’s. Bij 1 op de 10 mensen bij wie grote poliepen op deze manier verwijderd worden, gaan de wondjes bloeden. Turan onderzoekt binnen haar promotietraject of kleine clips die de wondjes afsluiten, dit bloeden kunnen voorkomen. De clips vallen er vanzelf af als de wond geheeld is en worden uitgepoept.

De jury – die bestond uit wetenschapsjournalist Esther Thole (NEMO Kennislink), wetenschapper Thijs Eijsvogels (Radboudumc) en programmamaker Anouta de Groot (Radboud Reflects) – verkoos haar pitch tot de meest overtuigende op basis van content, clarity en charisma. De jury prees Turan om haar humor, haar presentatiestijl en haar vermogen een onderwerp waar mensen niet graag over praten, luchtig over te brengen.
In totaal gaven acht jonge onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud universiteit een pitch van drie minuten.

Bron: Medical Facts, Maag Lever Darm Stichting

Ontvang 1x per maand onze gratis e-mail nieuwsbrief

Naar boven